Objavljeno

Kustoski kolektiv WHW na udaru kršćanskih udruga u Španjolskoj

Izložba ‘Stvarno korisno znanje’, posvećena temama prava žena, koju je u Muzeju Reina Sofia u Madridu postavio kustoski kolektiv WHW, a čine ga Sabina Sabolović, Nataša Ilić, Ana Dević i Ivet Ćurlin, izazvala je reakcije španjolskih kršćanskih udruga koje su pokrenule peticiju da se ukloni sporan rad ‘Mala kutija šibica’ skupine umjetnica Mujeres Publicas iz Argentine.

Rad ‘Mala kutija šibica’ (2005) argentinskog feminističkog aktivističko-umjetničkog kolektiva Mujeras Publicas predstavljen je kao dio veće instalacije s njihovim materijalima nastalim u posljednjih desetak godina, a koje taj kolektiv koristi u svojim javim akcijama. Odnose se na teme prava žena i konstrukcije roda, s fokusom na pravo na abortus koji je još uvijek zabranjen u većini zemalja Latinske Amerike zbog jakog utjecaja Katoličke crkve.

Kutija šibica s tekstom ‘Jedina crkva koja osvjetljava je crkva koja gori’ preuzima stari anarhistički slogan koji se pripisuje ruskom filozofu Pjotru Kropotkinu te problematizira pitanje prosvjetiteljstva i opskurantizma, što rezonira u sklopu izložbe ‘Stvarno korisno znanje’ koja se bavi kritičkom pedagogijom i ulogom umjetnosti i muzejskih institucija u stvaranju i distribuciji znanja vezanog za pitanja društvene emancipacije.

‘Zahtijevati cenzuru tog rada znak je maliciozne manipulacije koja rad čita izvan njegova povijesnog i suvremenog konteksta s ciljem zaoštravanja ‘rata u kulturi’ u kontekstu Španjolske i Europe te nametanja vlastite netolerantne pozicije koja ušutkava muzej kao mjesto sučeljavanja kritičkih stavova. U tom kontekstu svakako je simptomatična i poučna činjenica da je ultrakonzervativnu klerofašističku reakciju izazvao upravo feministički rad’, izjavile su kustosice kolektiva WHW.

U svojoj peticiji upućenoj španjolskom ministarstvu kulture kršćanske udruge traže i ostavku ravnatelja Muzeja Reina Sofia Manuela Borja-Vilella.

Međunarodno udruženje muzeja CIMAM jedna je od umjetničkih institucija koje su pokrenule svoju peticiju stavši u obranu prava na slobodan umjetnički rad.

CIMAM je pokrenuo peticiju podrške Manuelu Borja-Vilellu i autorskom timu izložbe upućenu španjolskom ministarstvu obrazovanja, kulture i sporta kojom se izražava podrška njihovom protivljenju pokušaju cenzure umjetničkog djela izloženog na izložbi ‘Stvarno korisno znanje’. U peticiji se, uz ostalo, navodi da se ‘CIMAM protivi takvim pritiscima na bilo koju ustanovu kulture čiji je rad posvećen promicanju principa umjetničkog izraza i sloboda’. [G.K.] tportal

Hrvatsko Ministarstvo kulture prenijelo je peticiju podrške umjetnicama.

Povezano