Objavljeno

Španjolskoj prijeti 30.000 ilegalnih abortusa

Prema istraživanju Španjolske udruge klinika za pobačaje (ACAI), provedenom na više od 6000 žena, 62,3 % žena koje žele pobaciti to će učiniti ilegalnim putem, ako novi prijedlog zakona o pobačaju bude usvojen, prenosi The Local.

Podsjetimo, novi zakon o pobačaju pravo na pobačaj želi ograničiti samo na slučajeve silovanja i opasnosti po zdravlje trudnice, a prema trenutnim podacima, samo se 4,9% pobačaja u Španjolskoj vrši iz tih razloga.

U slučaju da zakon bude usvojen, 30.37%, odnosno 30,000 žena koje žele pobaciti okrenulo bi se ilegalnim klinikama u Španjolskoj, dok bi njih 31,4% to učinile u inozemstvu, u susjednim zemljama poput Francuske i Portugala. Uz nelagodu, 29,5% žena koje žele pobaciti, nastavilo bi trudnoću, ali samo zbog straha od posezanja za ilegalnim mjerama.

Zakon je još u proceduri donošenja, no vladajuća stranka ima jaku većinu u parlamentu.

Predsjednica ACAI-a, Francisca García, kaže da će taj zakon smanjiti pobačaje samo na papiru i dodaje,“Pobunit ćemo se i nastaviti obavljati pobačaje. Neka sudovi odluče jesu li naši postupci u skladu sa zakonom ili ne”.


Povezano