Objavljeno

Ohio zabranio pobačaj nakon šestog tjedna trudnoće

Guverner Ohia Mike DeWine potpisao je zakon o zabrani pobačaja nakon šestog tjedna, čime je efektivno zabranjen pobačaj u cijeloj državi.

U izvještaju BitchMedia saznajemo kako su zakon SB23 prozvali i Zakonom o zaštiti ljudskih prava te isti ne uključuje iznimke za silovanje i incest, iako je prisutna iznimka pobačaja kad se radi o trudnoći koja je opasna za život.

Činjenica da mali broj žena zna za trudnoću prije šestog tjedna trudnoće ovaj zakon čini jednim od najrestriktivnijih u zemlji. Time se prethodno dozvoljen period u kojemu su žene imale pravo na pobačaj znatno smanjio – od dozvoljenih 24 na samo 6 tjedana.

Nadalje, od siječnja 2019. godine, 12 američkih država je predalo prijedloge zakona ovog tipa. Ohio se usvajanjem prijedloga pridružio popisu država koje su prihvatile sličnu zabranu: Mississippi, Kentucky, Iowa i Sjeverna Dakota. Isti scenarij očekuje se i u Georgiji.

Ovakvi prijedlozi zakona i inicijative upućuju na sve veću kontrolu ženske populacije u Sjedinjenim Američkim Državama. [K.Z.]


Povezano