Objavljeno

Uključite se u e-Savjetovanje: Uvodi se jednokratna novčana potpora od 1000 eura

Ministarstvo socijalne politike i mladih uputilo je, kako kažu, zbog velikog interesa javnosti i pozitivnog socijalnog učinka na zaštitu materinstva, djece i mladeži predmetni Nacrt prijedloga Zakona o izmjenama Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama u postupak donošenja po žurnom postupku. Nacrt sadrži i prijedlog kontroverzne jednokratne potpore za novorođenče od 1000 eura koje je najavila Domoljubna koalicija.

Ministarstvo nije pristupilo cjelovitom postupku predviđenom za donošenje propisa budući da on nije upućen u proceduru donošenja u planiranom kvartalu. Donošenje spomenutog propisa, bilo je naime za II. kvartal, a ne III. kvartal 2016. godine.

Kako se radi o jednoj od najznačajnijih mjera iz područja obiteljske i pronatlitetne politike koje obiteljima s novorođenom djecom stvara povoljne financijske uvjete Ministarstvo je požurilo postupak kako bi se izmjene Zakona donijele do zadnjeg zasjedanja Hrvatskog sabora prije ljetne stanke, odnosno kako bi se odredbe mogle primijeniti od 1. rujna 2016. godine.

Predloženim Zakonom iznos jednokratne novčane potpore za novorođeno dijete koje trenutno iznosi 2.328,20 kuna povećao bi se na 7.483,50 kuna koje se isplaćuju iz sredstava Državnog proračuna Republike Hrvatske.

Ministarstvo socijalne politike i mladih otvorilo je javno savjetovanje o Nacrtu prijedloga Zakona, a primjedbe, prijedloge i mišljenja mogu se dostaviti na priloženom Obrascu u razdoblju od 6. do 20. lipnja 2016. godine, na adresu: Ministarstvo socijalne politike i mladih, Trg Nevenke Topalušić 1, ili faxom: 01 555 7222 ili na e-mail adresu: duska.bogdanovic@mspm.hr i jasminka.brstilo@mspm.hr.

Javno savjetovanje je također otvoreno i na portalu e-Savjetovanja Ureda za udruge, gdje se iz par dosadašnjih komentara vidi da zainteresirani građani/ke ne podržavaju oblik jednokaratne potpore kakav se planira uvesti, te ističu da je umjesto takve potpore koja “neće podići natalitet”, važnije osigurati radna mjesta te predlažu alternative.

Izvješće o provedenom savjetovanju na temelju svih zaprimljenih primjedba i prijedloga putem pošte, elektronskim putem ili faxom kao i putem portala eSavjetovanje bit će dostupno na web stranici Ministarstva po završetku savjetovanja.

Više informacija o Nacrtu prijedloga Zakona možete saznati na službenim stranicama Ministarstva socijalne politike i mladih.

Povezano