Objavljeno

Njemice traže zakon za zaštitu prava na dojenje u javnosti

Johanna Spanke dojenje nikada nije smatrala taboo temom u Njemačkoj dok nije bila primorana napustiti kafić u Berlinu nakon što je vlasnik istog rekao kako je tamo dojenje zabranjeno. Spanke je nakon tog iskustva pokrenula online peticiju kojom od njemačke ministrice obitelji, umirovljenika, žena i mladih, Manuele Schwesig traži da uvede zakon vezan za to pravo.

U Njemačkoj ne postoji zakon koji zabranjuje ženama dojenje u javnosti, ali isto tako niti zakon kojim je to pravo zaštićeno pa vlasnici lokala smatraju da imaju pravo postavljati vlastita pravila u svojim poslovnim objektima. Sudeći prema broju potpisa peticije s njima se ne slaže već više od 3000 ljudi.

U prilog peticiji Spanke se referira na britanski Zakon o ravnopravnosti iz 2010. godine prema kojem tvrtke ne smiju diskriminirati majke koje doje dijete bilo koje dobi, a članovi/ce parlamenta prošle su godine vodili/e raspravu i  tome treba li ukinuti zabranu dojenja u Parlamentu.

Jedan konzervativni parlamentarac tako je izjavio da bi dozvola istog izložila političare/ke tabloidnom izrugivanju, a drugi parlamentarac da za takvo nešto postoji „primjereno mjesto i vrijeme“ tvrdeći da ne želi da medijsko izrugivanje potkopa reforme.

Članica Škotske nacionalne stranke Alison Thewliss bila je među onima koji/e su branili/e pravo dojilja. Na primjedbu parlamentarca odgovorila je da je „prikladno vrijeme i mjesto za dojenje onda kada je beba gladna“.

I u 2016. godini debate na temu dojenja u javnosti i dalje bijesne. U novoj video parodiji Erin Hunter, diskusiji dodaje komičan zaplet. Kao dio komičarskog dueta Hunt The Vigan, objavila je humorističnu reklamu za novi „revolucionarni“ proizvod, „sprava za čednost“ za dojilje, nazvan „sise u kutiji.“

Kampanje za potporu prava dojilja ne izostaju niti u Hrvatskoj. Kampanja Dojenje je zakon pokrenuta je prošle godine u suradnji Večernjeg lista, Ordinacije.hr, Grada Zagreba, Hrvatske udruge grupa za potporu dojenja (HUGPD), udruge Roda te Savjetovališta za rani razvoj djece Telefončić. Kako navodi Večernji List, cilj kampanje je promovirati i osvijestiti važnost dojenja kao i činjenicu da se majke ne moraju skrivati dok doje svoje dijete.

Javna manifestacija Dojenje je zakon u Gradu Zagrebu obilježila se nizom aktivnosti poput grupnog dojenja na Zrinjevcu, okupljanja dojilja koje su dojeći na otvorenom poslale poruku o tome kako bi isto trebalo biti prihvaćeno i normalno.

Na štandovima na Zrinjevcu roditelji su mogli dobiti informacije o dojenju i različite edukativne materijale, letke i brošure. Uz Rodine savjetnice za dojenje, na štandovima su bili IBCLC i LLLI savjetnice kao i one sa Telefončića, patronažne sestre i primalje.

Također, u kinu Europa je u listopadu prošle godine prikazan dokumentarno-edukativni film udruge Roda, „Mliječna staza – svaka majka ima priču“. Dokumentarna filmska priča o dojenju u Americi, u mnogočemu je bliska većini žena diljem svijeta koje imaju iskustvo dojenja i majčinstva. Upravo je to čini univerzalnom.

U tjednu dojenja otvorili su se i Mliječni barovi, odnosno Breastfeeding cafe-i. Breastfeeding cafe-i organiziraju se već dugo u gradovima Europe kako bi tim majkama pružili utočište i dali im priliku za neposredan razgovor sa savjetnicama.

Dojenje u javnosti bi, kaže sociologinja Branka Galić, trebalo biti nešto što je prihvaćeno, a ne nešto od čega se radi drama. Cinično je da ženu koja doji u javnosti svi podozrivo gledaju, dok istovremeno svuda oko nje u oči upadaju različiti plakati gdje su žene obnažene i to nikoga ne čudi, istaknula je. [M.B.] TheIndependent

Povezano