Objavljeno

U Umagu otvoren prvi besplatni dječji vrtić u Hrvatskoj

Foto: Umag.hr

Prošlog je tjedna u Umagu otvoren prvi besplatni vrtić u Hrvatskoj, kojeg će pohađati oko 200 djece. Na svečanom otvorenju dječjeg vrtića Radost-Gioia sudjelovao je i gradonačelnik Grada Umaga, Vili Bassanese.

Umaški gradonačelnik, ravnateljice umaških dječjih vrtića Marija Adamović i Ondina Šimičić te voditeljica službe za predškolski odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja Marija Ivanković u društvu budućih polaznika i polaznica u četvrtak, 9. ožujka, simboličnim rezanjem vrpce otvorili su novi gradski vrtić, pritom u zrak pustivši šarene balone i poznatu ‘Odu radosti’.

Kako se navodi na službenoj stranici Grada Umaga, riječ je o investiciji u sklopu projekta ‘Umag-grad djece 2010.-2020.’ čija je vrijednost oko 31,4 milijuna kuna. U u cijenu su uračunati troškovi izrade projekta, izgradnje građevine, nadzora, opremanja, vanjskog uređenja i opremanja, izgradnje parkirališta, infrastrukture i okoliša.

Prilikom otvorenja gradonačelnik Bassanese kazao je kako je visoko podignuo ljestvicu i nacionalne standarde te najavio kako će Grad Umag, u okviru demografske obnove, biti prvi grad u Hrvatskoj koji svojim malim sugrađanima nudi besplatne vrtiće, bez liste čekanja i s najvišim standardima.

“Sam koncept vrtića zamislili smo kao ‘istarsko selo’ od deset zasebnih kućica međusobno povezanih u cjelinu od 2.500m2 korisnog vrtićkog prostora na čestici od gotovo 7.000m2 koja je ispunjena vanjskim igralištima, posebno izgrađenim amfiteatrom za kreativne aktivnosti naše djece te parkom i zelenilom.” kazao je Bassanese.

Foto: Umag.hr

Građevina po svojim tehničkim karakteristikama spada u A razred energetske klase, a zahvaljujući sufinanciranju Fonda za energetsku unčinkovitost u iznosu od 5 mil. kuna posjeduje sve elemente sustava održivog razvoja ‘Europa 2020. – zgrada budućnosti’.

“Otvorenjem vrtića ‘Radost-Gioia’, kojeg će pohađati 200-njak djece u 10 odgojnih skupina, uz već ranije dostignute pedagoške standarde u predškolskom odgoju i obrazovanju, po čemu smo vodeći grad u Hrvatskoj, ovim novim futurističkim zdanjem, potvrđujemo status grada primjera i grada budućnosti u predškolskom odgoju i obrazovanju u Republici Hrvatskoj. Naime, Umag je grad koji se ponosno može dičiti s radom svog nadstandardnog stručnog tima u vrtićima, od pedagoga, logopeda, edukacijskog rehabilitatora, medicinske sestre, sportskog trenera, odgajateljice glazbenog odgoja, a posebno može istaknuti rad odgajateljica, jer u Umagu 1 odgajateljica dolazi na prosječno 8 djece.” nastavio je Bassanese.

U odgoj i obrazovanje djece, od njihovog rođenja do polaska u školu, Grad Umag direktno ulaže gotovo 200 tisuća kuna, a u proteklih 7 godina ulaganja u zgrade vrtića u prosjeku iznose 70 tisuća kuna po djetetu. U konačnici je u Umagu realiziran i studij za odgoj i predškolsko obrazovanje.

Bassanese je kazao kako je mega projekt ‘Umag-grad djece 2010.-2020.’ zamišljen kao projekt kojim će se na području Grada Umaga rekonstruirati ili nanovo izgraditi svi vrtići i osnovne škole, a zajedno sa Županijom izgraditi i nova srednja škola. U interesu Grada i Županije je i realizacija studija u Umagu.

Cilj ovog projekta je stvaranje sustavnih uvjeta koji će građanima i građankama Umaga omogućiti odrastanje, obrazovanje, zaposlenje i kvalitetan život u Umagu.

“Obrazovanje je temeljni zalog za budućnost i demografsku obnovu, kako našega grada, tako i Republike Hrvatske. Naše mišljenje je da bi obrazovanje trebalo biti svima besplatno i dostupno. Hrvatska je mala zemlja i svakim danom sve manje naseljena pa je stoga krajnji čas da svi zastanemo i upitamo se što možemo napraviti za svoj grad, za svoju domovinu i za sve nas. Mi u Umagu  odlučili smo se na kvalitativni iskorak, prije svega za našu dragu djecu, stoga smo i izgradili novi vrtić, koji je tehnološki i standardno projekt budućnosti.” kazao je Bassanese.


Povezano