Objavljeno

Udruge civilnog društva traže vraćanje odredbe nasilničkog ponašanja u zakon

Članovi udruge Rišpet na ovo su upozorili i u svibnju povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije

Srpski demokratski forum, Kontra, Rišpet i udruga Romkinja Bolja budućnost, predstavili su amandman kojim bi se sankcioniralo nasilničko ponašanje, te od Vlade traže da njihov prijedlog uvrsti u izmjene i dopune Kaznenog zakona kojeg očekuje drugo saborsko čitanje.

Spomenute udruge civilnog društva amandmanom traže kažnjavanje počinitelja nasilnih djela kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine za zlostavljanje na javnom mjestu, a u slučaju da je nasilje počinjeno u grupi ili prema većem broju osoba predlaže se kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Ocijenjeno je kako kazneno djelo nasilničkog ponašanja treba vratiti u zakon, jer su zbog ukidanja te odredbe 2013. godine, mnogi počinitelji ostali nesankcionirani, a osobe izložene nasilju nezaštićene.

Predstavnici udruga upozorili su kako u posljednje vrijeme osobito raste broj napada na pripadnike romske manjine u Međimurju i na LGBT osobe u Splitu, a unatoč tome što su se radi o planiranim napadima iz mržnje, ukoliko nije došlo do tjelesnih ozljeda napadači prema sadašnjem zakonu uglavnom ostaju nesankcionirani.

Predsjednica Kontre Sanja Juras, naglasila je da je zbog brisanja odredbe nasilničkog ponašanja iz Kaznenog zakona zaustavljena dotadašnja dobra praksa u tom području, dok je saborski zastupnik Josip Kregar upozorio na razliku između zakonske regulative i sudske prakse koja minorizira to pitanje, te na činjenicu da se dekriminalizacijom nasilničkog ponašanja poslal kriva poruka da se radi o nečemu nevažnome.

Mirela Holy mišljenja je da je najbolja prevencija nasilničkog ponašanja vrlo stroga represija i davanje mogućnosti izricanja zatvorske kazne. Civilnodruštvo


Povezano