Objavljeno

Povorka ponosa: Tu smo da prkosimo ideji da postoje muška i ženska tijela i uloge [FOTO]

U Zagrebu je u subotu pod sloganom Slobodan život počinje ponosom! održana 16. Povorka ponosa LGBTIQ osoba i njihovih obitelji, koja je kao i prošle godine, okupila preko 10.000 sudionika i sudionica. Na ovogodišnjoj povorci aktivisti i aktivistkinje poručilie su kako će nastaviti borbu za bolje društvo, za bolju Hrvatsku, za Hrvatsku različitosti, kao i za sve one koje su još uvijek potlačene i koje ne mogu dići svoj glas.

Povorku je podržao i velik broj političara i političarki te slavnih ličnosti, među kojima predsjednik SDP-a Davor Bernardić, član predsjedništva SDP-a Bojan Glavašević, SDP-ov saborski zastupnik Peđa Grbin, bivši predsjednik Ivo Josipović, bivša HNS-ovka Anka Mrak Taritaš, kao i njezin kolega Gordan Beus Richembergh, ali i mnogie drugie. Povorku je podržao i v.d, predsjednika HNS-a i potpredsjednik Vlade Predrag Štromar.

Davor Bernardić, foto: Emina Hermann

„Treba se primiriti i ići prema centru, potrebno je smiriti tenzije – od škola preko znanosti, depolitizirati ključne funkcije i na taj način izvući državu iz krize. Bitan je kompromis“ kazao je Štromar, poručivši kako predstavlja nove vrijednosti ove Vlade.

Prije samog kretanja Povorke organizatori/ce su pročitali ovogodišnji proglas Povorke.

Tu smo da prkosimo ideji da postoje muška i ženska tijela, i muške i ženske uloge. Mi kažemo: postoje ljudska tijela, a svoju ćemo ulogu u ovom društvu definirati same. Tu smo da poručimo da su naša iskustva i identiteti stvarni i vrijedniporučili/e su organizatori/ce ispred muzeja Mimara.

Povorka je oko 16:00 sati krenula s Rooseveltovog trga, a plesne, bubnjarske i glazbene točke koje su se unutar Povorke održavale na raznim punktovima (Trg maršala Tita, Frankopanska, Trg bana Josipa Jelačića, križanje Draškovićeve i Jurišićeve, Langićev trg) uveseljavale su mnogobrojne prolaznike i prolaznice, od kojih su se nekie i samie pridružilie Povorci.

Foto: Emina Hermann

Završna postaja Povorke bio je Park Ribnjak, na kojem su okupljenie imalie priliku još jednom poslušati najvažnije dijelove proglasa ovogodišnje Povorke ponosa te nekoliko snažnih i dirljivih govora aktivista i aktivistkinja.

„Mi smo slobodne, mi se svi i sve borimo – protiv mraka, jednoumlja, protiv nasilja, šovinizma, rasizma, homofobije, transfobije, seksizma i svakog oblika isključivosti. Dignimo svoje glave ponosno i recimo: Slobodan život počinje ponosom!“ poručilie su okupljenima aktivisti i aktivistkinje Zagreb Pridea.

Jelena Tešija iz feminističkog kolektiva fAKTIV kazala je kako je u svibnju cijela platforma feminističkih i ljudskopravaških udruga, inicijativa i kolektiva stala u obranu prava na pobačaj te se suprotstavila morbidnom tzv. Hodu za život, koji je vrlo jasna manifestacija rata koji Crkva i država vode protiv žena.

„Taj se rat, znamo, ne vodi samo protiv žena. Vrlo se žestoko fašistički napadaju svi Drugi i drugačije. LGBTIQ zajednica u Hrvatskoj to možda najbolje zna. Najprije su homofobnim referendumom napadnuta prava LGBTIQ osoba na dostojanstven život, a tek su onda krenuli gaziti po reproduktivnim pravima i zdravlju“ kazala je Tešija, dodavši „Feminizam je glasan, feminizam je borba, feminizam prodire u srž problema društva, feminizam nije i ne bi trebao biti pristojan. Feminizam naš prkos, ljutnju i gnjev pretvara u artikulirani OTPOR. Budimo zajedno glasno feministički ponosni i ponosne! Živio feminizam, živio Prajd!“

Jedna od organizatorica ovogodišnje Povorke ponosa, aktivistkinja i srednjoškolka Dijana Bosnić, u svom je govoru ukazala na uvjete života mladih LGBTIQ osoba u Hrvatskoj.

Foto: Emina Hermann

„Jako mali broj nas ima skrbnike koji nas podržavaju. One od nas koje imamo takve skrbnike, voljele bismo da oni ne moraju strepiti hoćemo li se vratiti žive kada izađemo iz kuće. A one od nas koje nemamo podržavajuće skrbnike, ne želimo konstantno živjeti u budućnosti – u jednom dalekom trenutku kada ćemo biti ekonomski neovisne od njih, kada ćemo imati svoj posao i stan. Za mnoge od nas taj trenutak je jako daleko. Ne želimo više čekati da nam život počne dok sadašnjost živimo u strahu i izolaciji. Ne želimo planirati selidbe, a isto tako ne želimo živjeti u strahu da ćemo biti buduće beskućnice.

Želimo živjeti sad, odmah! U svojim kvartovima, gradovima, selima. Želimo pristupačan i siguran sustav podrške za one od nas koje nemaju podršku skrbnika ili su izložene nasilju!

Okupljene i okupljeni su se na Parku Ribnjak zabavljalie do 20 sati, plešući i družeći se uz zvukove grupe Detour, članice queer feminističkog Le Zbora i bogat glazbeni program. Ovogodišnja Povorka prošla je bez incidenata, izuzmemo li mirnog prosvjednika koji je sa slikom Isusa stao pred povorku, a kojeg je instantno uklonila policija.

Koliko je šarena i vesela Povorka bila ove godine – pogledajte u našoj galeriji.
{gallery}Zagreb Pride 2017{/gallery}

Povezano