Objavljeno

Spolni odnos bez pristanka postaje kazneno djelo silovanja

Foto: T.B.

Hrvatska vlada uskoro će u javnu proceduru poslati izmjene zakona kojima se pooštravaju kazne za djela vezana za nasilje u obitelji i nad ženama. Kao bitna promjena ističe se da spolni odnos bez pristanka postaje kazneno djelo silovanja, za što je predviđena kazna od tri do deset godina zatvora.

Objavljeno je to nakon sastanka predstavnika/ca udruga, ustanova i organizacija za žrtve obiteljskoga nasilja i predstavnica Inicijative #spasime s predsjednikom vlade Andrejem Plenkovićem

Izmjene zakona trebale bi uskoro biti upućene u javnu raspravu, nakon toga u Vladinu i saborsku proceduru, a predviđeno je da na snagu stupe 1. siječnja 2020.

Radi se o izmjenama triju zakona – Kaznenog zakona, Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji i Zakona o kaznenom postupku.

Pooštravamo kaznenu politiku jer smo kazne za ona kaznena djela vezana za nasilje u obitelji pooštrili i želimo zaprijetiti snažnijim kaznenim djelima i svima onima koji žele počinjavati takva kaznena djela da to neće proći lako, već će im biti izrečena teža kazna“, izjavio je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Maja Mamula iz Ženske sobe istaknula je da su spolni odnos bez pristanka, koji “odlazi u povijest i briše se”, te kazna za silovanje od tri do deset godina izuzetno značajne promjene za sve one koji rade s osobama koje su preživjele seksualno nasilje, a time, kaže, zakonodavac upućuje jasnu poruku da je to ponašanje koje se više neće tolerirati.

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković kazala je da je napravljen hodogram vezano za osnivanje sigurnih kuća u šest preostalih županija koje ih nemaju, najavivši da se pripremaju projekti u svih šest županija koji će biti prijavljeni u Europski socijalni fond.

Priprema se i prijava na projekt vezan za senzibiliziranje javnosti oko štetnih posljedica nasilja u obitelji i nad ženama. U fokusu će biti edukacija za nultu toleranciju na nasilje te ministrica Bedeković očekuje da će projekt, koji bi također trebao biti financiran iz Europskog socijalnog fonda, krenuti krajem godine.


Povezano