Objavljeno

U Poljskoj novi prosvjedi zbog pokušaja fundamentalista da potpuno zabrane pobačaj

Prosvjed protiv postroženja zakona o pobačaju u Katowicama, 2.7.2018.

U ponedjeljak su se u desetak poljskih gradova održali prosvjedi protiv prijedloga zakona koji bi zabranio pobačaj čak i u slučaju malformacije fetusa.

Poljska već sada ima jedan od najrestriktivnijih zakona u Europi, prema kojem je pobačaj dozvoljen samo ako je život žene ugrožen, ako je trudnoća posljedica zločina i ako postoji velika šansa za neizlječivu bolest ili oštećenje ploda.

Dok je Odbor za socijalnu politiku i obitelj razmatrao ovaj prijedlog, aktivistkinje su ispred parlamenta uzvikivale “Želimo izbor, a ne teror!”. Odbor je zaključio da na prijedlogu – koji je nametnula ultrakonzervativna građanska inicijativa predvođena Kajom Godek – treba još raditi prije nego bude stavljen na dnevni red donjeg doma parlamenta.

Odluka da se sada raspravlja o ovom prijedlogu mnoge je iznenadila budući da je Odbor ranije izjavio da se u bliskoj budućnosti ne planira baviti ovom temom. Još je čudnije što je Kaja Godek najavila raspravu prije nego što je ona objavljena na službenoj stranici parlamenta i prije nego što su zastupnici obaviješteni da je tema stavljena na dnevni red.

Opozicijska političarka Joanna Scheuring-Wielgus tvrdi da je prijedlog nametnut sada kako bi se skrenula pozornost javnosti s novog zakona koji bi umirovio 40% vrhovnih sudaca, zbog čega je EU već pokrenula sankcije protiv Poljske. ABC News


Povezano