Objavljeno

Belgija će Poljakinjama financirati prekid trudnoće

Foto: Spacerowiczka / Facebook

Potaknuta gotovo potpunom zabranom pobačaja u Poljskoj početkom ove godine, belgijska vlada objavila je da će podržati Poljakinje koje žele prekinuti trudnoću, piše portal Kafkadesk.

Belgijska državna tajnica za rodnu ravnopravnost Sarah Schlitz kazala je da će vlada donirati 10 tisuća eura poljskoj organizaciji “Pobačaj bez granica” (Aborcja Bez Granic) koja pomaže i savjetuje Poljakinje kako da obave ovaj zahvat u inozemstvu. Predviđena sredstva koristit će se za troškove putovanja u Belgiju ili neku drugu zemlju te trošak samog zahvata.

“Pristup pobačaju je temeljno pravo koje je svaka demokratska država dužna osigurati,” izjavila je Schlitz. “Pobačaj daje ženama kontrolu nad vlastitim tijelom, štiti njihovo zdravlje i omogućuje im da planiraju roditeljstvo onda kada su na to spremne.”

Organizacija “Pobačaj bez granica” navodi da im se od presude ustavnog suda za pomoć obratilo više od 17 tisuća žena koje su željele siguran pobačaj.

Ovo je istinski čin solidarnosti. Zahvalne smo našim prijateljma iz Belgije koji su odlučili pomoći ljudima kojima je vlastita država uskratila zdravstvenu skrb,” izjavila je Mara Clarke iz organizacije.


Povezano