Objavljeno

Bolnica u Poljskoj odbila spasiti život trudnice

Foto: Spacerowiczka / Facebook

Tridesetogodišnja žena trudna 22. tjedna umrla je u bolnici u poljskom gradiću Pszcyni nakon što su je liječnici, u skladu s restriktivnim zakonom o pobačaju, odbili operirati dokle god se čuje fetalni otkucaj srca.

Izabela je zatražila liječničku pomoć nakon što joj je je procurila plodna voda, a ubrzo je utvrđeno da fetus ima malformacije. Iako se osjećala sve lošije i lošije te molila liječnike i medicinske sestre da nešto poduzmu, oni su odugovlačili, odbijajući obaviti kiretažu, te je pacijentica dobila sepsu i preminula.

Iako poljski zakon dopušta pobačaj u slučaju ugroze života majke (no ne i u slučaju malformacije fetusa), zdravstveno osoblje u praksi često zanemaruje dobrobit trudnice kako ne bi riskirali tužbu zbog ilegalnog prekida trudnoće.

Žena s kojom je Izabela dijelila bolničku sobu otkrila je medijima što se događalo. “Razgovarala sam s njom cijelo vrijeme, ona je osjećala da nešto nije u redu, no stalno su joj govorili da čuju fetalne otkucaje srca i da ne mogu ništa poduzeti. Imala je groznicu, tresla se. Rekla je da ne želi ići spavati jer se boji da se više neće probuditi. Otišla sam po babice, koje su joj samo dale antipiretik i otišle,” rekla je.

Kada je obitelj najavila da će podići tužbu, glasnogovornica bolnice u Pszczyni kazala je da su kritike njihova postupanja neutemeljene te da je pacijentica dobila svu potrebnu medicinsku skrb.

Ova smrt izazvala je val prosvjeda diljem zemlje te su aktivistkinje pozvale na promjenu restriktivnog zakona. U međuvremenu, fundamentalistička inicijativa građana predala je donjem domu poljskog Parlamenta svoj prijedlog zakona koji predviđa zatvorske kazne za pobačaj do 25 godina te ukida i preostale tri iznimke u kojima je pobačaj dozvoljen (silovanje, incest i ugroza života majke).


Povezano