Objavljeno

Muzej osobnih priča odsad dostupan i online

Muzej osobnih priča prikuplja i čuva priče građana i građanki Osijeka, pripadnika dvadeset i dvije nacionalne manjine, ali čini i mnogo više: priča priče života isprepletenih sjećanjima, tradicijom, ritualima i osobnim iskustvom, koje mijenjaju ne samo one koji pričaju o svojim značajnim trenucima nego utječu i na one koji ih slušaju.

Kada su prije nekoliko godina Željka Kovačević (Fade In) i Jovica Radosavljević (Romski resurni centar Darda) razgovarali o nedostatku pisane materije o romskoj zajednici u Hrvatskoj, rodila se ideja za projekt koji bi kroz muzejsku građu o povijesti i kulturi Roma sačuvao ono najbitnije – priču.

U travnju i svibnju ove dvije organizacije organizirale su izložbu „Priče Roma“ koju su predstavile osječkoj i riječkoj publici. Priče pričaju Romi i Romkinje, većinom pripadnici i pripadnice podskupina Muntenci/Munćani, Ludari i Ardeljani/Erdeljci, ogranka Bajaši, naseljeni na području Slavonije i Baranje. Okosnicu izložbe činilo je 18 priča koje su se bavile “univerzalnim” temama poput ovrhe koja mori mnoge hrvatske građane, nezaposlenosti, siromaštva, ljubavi i obitelji, ali specifičnim temama kao što su tradicionalni romski zanati, stradanje Roma u Drugom svjetskom ratu i pristup obrazovanju.

«Udajom za Romkinje najčešće prestaje društveni život. Postaju domaćice, supruge, osobe koje će samo rađati, pospremati,…

Objavljuje Muzej osobnih pričaSrijeda, 24. srpnja 2019.

Muzej je nastao iz potrebe da u zajednicama u kojima živimo i djelujemo, preispitujemo uvriježena stajališta i predrasude o manjinama, prezentirajući drugačije narative kroz fotografiju, predmet i dokumentarni videozapis. Riječ je o nepisanoj, osobnoj povijesti, rezultatu življenja u interkulturnoj sredini koja je proživjela svoj rast i razvoj u kulturnom i gospodarskom smislu, ali i sukobe, rat pa i propadanje. Muzej osobnih priča propituje tko smo bili, kako se nosimo s onime tko smo danas i što želimo biti.

Projekt, osim na webu, možete pratiti i na Facebooku i Instagramu.

Priče Roma – izložba // RijekaJa sam Petra i po nacionalnosti sam Romkinja. Imam troje djece i osam unučadi. 2005., porodila sam svog unuka Denisa. #mop_osijek #pričeroma_rijeka

Objavljuje Muzej osobnih pričaNedjelja, 5. svibnja 2019.

Povezano