Objavljeno

U Jelsi predstavljen mural posvećen ženama

Foto: udruga TRIM, Facebook

U Jelsi na otoku Hvaru 15. listopada je predstavljen prvi lokalni mural posvećen ženama i njihovoj unutarnjoj snazi.

Mural veličina 12×2 metra oslikala je Andrea Resner, splitska magistra edukacije likovnih umjetnosti. Mural je izrađen u sklopu projekta Žensko komuniciranje za solidarnost u kojemu sudjeluju Hrvatska (predstavlja je udruga TRIM), Bosna i Hercegovina, Srbija, Italija i Francuska. U svakoj od navedenih zemalja bit će izrađen po jedan mural.

Na muralu su naslikane crno-bijele ptice s ugrađenim šalicama, kuhačama i sličnim predmetima koji predstavljaju ulogu žene u tradicionalnim okvirima. U središnjem dijelu murala nalazi se ptica u uzletu koja svojim svjetlom i bojama simbolizira iskorak u bolja vremena. Cilj je potaknuti žene da budu hrabre, jedinstvene i da nastave razbijati barijere tzv. negativnog tradicionalizma.

Datum 15. listopada odabran je za predstavljanje morala budući da se tada obilježava Međunarodni dan seoskih žena, čija je svrha senzibilizacija zajednice o neprepoznatom doprinosu seoskih žena društvenoj zajednici.

Zabrinjavajuće je kako čak 74,52% žena na selu često ili ponekad doživljava nasilje. Također, njih svega 23,01% je zaposleno, a tek njih 12,98% su vlasnice obiteljskog gospodarstva na kojem žive. U istraživanju, koje je provelo Ministarstvo poljoprivrede, je sudjelovalo 1656 žena. Žene u ruralnim područjima obično su slabije obrazovane, što dovodi do otežanog zapošljavanja, te obično brinu za kućanstvo, starije članove obitelji i djecu, pri tome i dalje aktivno sudjelujući u poljoprivrednim poslovima. [K.D.] Dalmacija danas

Objavljuje Udruga TRIMUtorak, 16. listopada 2018.


Povezano