Objavljeno

Trideset žena skokom ušle u Olimpijsku povijest

„Djevojke koje su večeras ovdje jedne su od najupornijih, najustrajnijih i najposvećenijih sportaša/ica na svijetu“, izjavio je otac jedne od 30 skijašica skakačica, koje su u utorak, u Centru za skijaške skokove RuSki Gorki (Krasnaja Poljana), po prvi put na Olimpijskim igrama nastupile u ovoj disciplini.

Njemačka skakačica Carina Vogt osvojila je povijesnu zlatnu medalju, Austrijanka Daniela Iraschko-Stolz srebrnu, a Francuskinja Coline Mattel brončanu medalju.

Ženski skijaški skokovi ove su godine uvršteni u natjecanje, međutim, treba istaknuti da se radi samo o skokovima s male skakaonice, dok su skokovi s velike skakaonice i dalje samo muška disciplina.

„Mislim da se radi o stereotipu da su muškarci hrabriji od žena, a potrebno je mnogo hrabrosti da bi se skakalo s ovih skakaonica“, izjavio je otac Amerikanke Sarah Hendrickson, koja je izvukla prvu startnu poziciju i tako postala prva žena koja je skakala na Olimpijskim igrama.

Skijaški skokovi za muškarce dio su Olimpijskih igara od 1924. godine, a tek je 2006. godine Međunarodna skijaška federacija (FIS) Međunarodnom Olimpijskom odboru (IOC) preporučila da na zimskim Olimpijskim igrama 2010. godine uključene budu i žene. Ovo se ipak nije dogodilo, zbog čega su aktivne i umirovljene skakačice u Kanadi podnijele tužbu zbog diskriminacije.

Ubrzo nakon toga FIS je upriličio godišnji Svjetski kup za žene i organizirao drugi niz prvenstava za žene, kako bi zahtjevi za uvođenje nove discipline na Olimpijskim igrama bili ispunjeni.

Deedee Corradini, bivša gradonačelnica Salt Lake Cityja i predsjednice ženske skijaško skakačke organizacije u SAD-u, uložila je puno truda da bi ženski skijaški skokovi postali olimpijski priznat sport, izjavivši nakon postignutog uspjeha: „Nadam se da smo pokazale svim ženama i djevojkama u svijetu da ako su uporne i ako se bore pošteno, mogu ostvariti svoje snove“. [Ž.V.] DailyNews


Povezano