Objavljeno

Amerikanke na vrhu nogometnog svijeta, Rapinoe pehar za najbolju igračicu prvenstva

Ženski nogomet stigao je u hrvatske mainstream medije, dočekale_i smo taj dan! U jučerašnjoj finalnoj utakmici Svjetskog prvenstva u nogometu za žene, Sjedinjene Američke Države uvjerljivom pobjedom nad reprezentacijom Nizozemske četvrtu godinu zaredom osigurale su titulu svjetskih prvakinja i pokazale da sasvim zasluženo stoje na tronu ženskog nogometa.

Nedjeljna utakmica koja se odigrala na stadionu Lyon u Francuskoj završila je rezultatom 2:0, a kao herojke finala upisale su se Megan Rapinoe, koja je prvi pogodak za SAD izvela iz penala u 61. minuti, te Rose Lavelle koja je Nizozemke ‘zacementirala’ pogotkom 7 minuta kasnije.

Iako smo prvi put u hrvatskoj povijesti mogli_e u prime timeu javne televizije pratiti prijenos utakmica iz ženskog nogometa, urednička ekipa HRT2 gotovo očekivano nas je zakinula za komentare i izjave nakon utakmice, kao i za samo proglašenje pobjednica i proglašenje dobitnice nagrade Zlatna kopačka za najbolju igračicu prvenstva te dobitnice Zlatne lopte, nagrade za najbolju strijelkinju. Obje su nagrade očekivano završile u rukama sukapetanice reprezentacije SAD-a, Megan Rapinoe, koja je titule ponijela kući zahvaljujući 6 postignutih golova i 3 asistencije na prvenstvu.

Megan Rapinoe

Nizozemka Sari Van Veenendaal zasluženo je osvojila nagradu Zlatna rukavica za najbolju vratarku, a Njemica Giulia Gwinn osvojila je nagradu Mlada igračica, kojom se odaje počast najboljoj igračici mlađoj od 21 godine. Francuska reprezentacija je za najbolji rezultat u poštenoj igri nagrađena trofejem Poštena igra.

Jill Ellis

Svakako treba spomenuti i trenericu američke reprezentacije, Jill Ellis, koja je ovom pobjedom postala prva trenerica kojoj je dva puta pošlo za rukom osvojiti naslov svjetskih prvakinja. U povijesti ove igre to je pošlo za rukom samo jednom treneru, Vittoriu Pozzou, koji je Italiju doveo do naslova Svjetskih prvaka 1934. i 1938. godine. Ova strašna žena kao trenerica je odradila 126 utakmica, od kojih je izvolijevala 101 pobjedu. Ellis za svoje karijere nije izgubila niti jednu utakmicu na Svjetskom prvenstvu.

Amerikankama je na osvojenom naslovu putem Twittera čestitao i američki predsjednik Donald Trump, koji je i prije samog prvenstva putem te mreže imao niz verbalnih sukoba s Rapinoe, koja je usprkos Trumpovim pozivima javno odbila „doći u jebenu Bijelu kuću ako SAD dobije Svjetski kup“. Naime, Rapinoe je pripadnica LGBT zajednice i žestoka borkinja za ljudska prava, koja drži kako sport može i treba biti sredstvo borbe protiv svih vrsta i oblika diskriminacije, a Bijelu kuću odbija posjetiti dok god je Trump na vlasti.

Ni sama ceremonija proglašenja pobjednica nije prošla bez političkih poruka. Kada se na terenu pojavio FIFA-in predsjednik Gianni Infantino, publika na stadionu počela je skandirati ‘jednake plaće’. Razlika u plaćama između žena i muškaraca koja je dugo ugrožavala ženski nogomet, posljednjih je godina u središtu pozornosti budući da su igračice iz cijelog svijeta zahtijevale paritet od FIFA-e.

Ženska reprezentacija SAD-a ove je godine na Međunarodni dan žena podnijela tužbu za diskriminaciju protiv Američkog nogometnog saveza kako bi upozorila da imaju 40 posto manje plaće od svojih muških kolega, usprkos činjenici da od njih imaju puno bolje rezultate te da zarađuju desetak milijuna dolara više od prodaje ulaznica. Ovogodišnji ženski SP na raspolaganju za nagrade imao je 30 milijuna dolara, dok je za SP za muškarce 2018. godine bilo osigurano 400 milijuna dolara. [E.H.]


Povezano