Objavljeno

Svjetski lideri/ce neambicioznom deklaracijom obećali/e rodnu ravnopravnost do 2030.

Otvaranje 59. sjednice Povjerenstva UN-a o položaju žena (CSW) u New Yorku obilježeno je usvajanjem deklaracije kojom su se svjetski lideri/ce do 2030. Godine obvezali/e implementirati zakone osmišljene kako bi se zaštitila prava žena i iskorijenile diskriminatorne prakse.

No, sjednica nije prošla bez kontroverzi. Razgovori koji su se odvijali iza zatvorenih vrata doživjeli su kritike aktivistkinja upravo zbog netransparentnosti, a na udaru se našla i sama deklaracija koja je, prema riječima gotovo 1000 grupa za ženska prava, mlaka i neambiciozna.

Usvajanje deklaracije Povjerenstva tradicionalno dolazi na kraju dvotjednog sastanka, nakon pregovora u kojima sudjeluju brojni/e predstavnici/e civilnog sektora. Međutim, ove godine, kada se obilježava 20. godišnjica Četvrte svjetske konferencije o ženama na kojoj se189 država obvezalo štititi i poticati prava žena, ona je donesena na početku zasjedanja bez prisustva civilnih skupina.

„Tekst političke deklaracije je slab i ne predviđa korjenite promjene koje su potrebne za ravnopravnost spolova. Žene svijeta, u svim svojim različitostima, zaslužuju puno bolje od ovoga. Mi zaslužujemo da se na stranu stave ideološke, političke i vjerske razlike kako bi se u potpunosti afirmirala ljudska prava žena i djevojčica te rodna pravda. Ništa manje“, izjavila je Lydia Alpízar, izvršna direktorica udruge Association for Women’s Rights in Development.

Ona je pozvala vlade da povećaju sredstva za potporu ravnopravnosti spolova. Upozorila je čelnike na selektivni izbor prava koja žele zaštititi ili odbaciti, te dodala kako se u pregovorima ne bi smjelo trgovati seksualnim i reproduktivnim pravima.

„Politička deklaracija predstavlja mogućnost da se osvrnemo na sve ono što je postignuto te usmjerimo pogled prema naprijed, na sve izazove koji nas čekaju. Međutim, iako pozdravljamo afirmaciju Pekinške deklaracije i priznanje da je provedba tih sporazuma neophodna za postizanje održivog razvoja, IPPF (International Planned Parenthood Federation) razočaranaje što deklaracija nije predstavila ambiciozniji plan za budućnost“, stoji u priopćenju spomenute organizacije.

Izvršna direktorica organizacijeUN Women, Phumzile Mlambo-Ngcuka, u svom je uvodnom govoru naglasila da ostvarenje ambicija Pekinške deklaracije napreduje sporo i neujednačeno. U više područja zabilježena je „ozbiljna stagnacija, pa čak i regresija“, dodala je.

Prema organizaciji UN Women, ako se promjene nastave događati sadašnjim tempom, bit će potrebno više od 80 godina kako bi se postigla ekonomska ravnopravnost spolova i 50 godina da se dostigne uravnotežena zastupljenost u parlamentu.

Mada su usvojeni novi zakoni koji podržavaju ženska prava i dopunjeni oni postojeći, problem je „što se ti zakoni u stvarnosti ne provode“, kazala je ona, dodajući kako značajni koraci za postizanje ravnopravnosti spolova moraju biti vidljivi u sljedećih pet godina.

“Da, puno toga učinjenog bilo je vrijedno truda. Međutim, iako smo odlučili djelovati kako bi ostvarili zadane prioritete, sve to nije dovelo do nepovratnih i duboko ukorijenjenih promjena“, rekla je Mlambo-Ngcuka.

Glavni tajnik UN-a na sjednici je predstavio izvješće o napretku koji je postignut u zadnjih 20 godina. Ono također donosi pet prioritetnih područja u kojima se očekuju značajne promjene. Od zaustavljanja diskriminatornih praksi, preusmjeravanja makroekonomske politike koja će bolje služiti ženama, osiguravanja ravnopravnog sudjelovanja žena u odlučivanju na svim razinama, znatnog povećanja investicija za postizanje ravnopravnosti spolova, do jačanja odgovornosti za ravnopravnost spolova i ostvarenja ljudskih prava žena i djevojaka.

„Tražimo doista odvažne radnje kako bi se ubrzala provedba Pekinške platforme za akcijui kako bi u 2020. godini zabilježili dalekosežan napredak“, rekla je Mlambo-Ngcuka i dodala da „2030. želimo govoriti o svijetu u kojem je postignuta ravnopravnost spolova“.

Kina će u suradnji s UN Women 26. rujna 2015. godine organizirati miting o ravnopravnosti spolova i osnaživanju žena koji će se održati na Generalnoj skupštini UN-a. [A.V.] TheGuardian


Povezano