Objavljeno

Španjolska zemlja u EU s najvećom stopom žena iza rešetaka

Španjolska odnedavno ima više od 5,000 žena u svojima zatvorima, što ju čini zemljom s najvišom stopom zatvorenica u Europi.

Velika je to promjena u odnosu na 1983. godinu kada je taj broj iznosio 480. Trenutna stopa žena iza rešetaka dvaput je veća nego u susjednoj Francuskoj, a iako to i dalje čini samo 7,6% ukupne zatvorske populacije, zabrinjava činjenica da su ti postoci u drugim europskim zemljama niži, te iznose 5,3%.

Glavni razlog zbog kojeg žene završavaju u zatvor su droga i aktivnosti vezane uz nju. Polovica zatvorenica su žene optužene za lakše zločine trgovine drogom.

Odvjetnica Margarita Aguilera je za španjolski portal 20 minutos izjavila kako žene gotovo nikad nisu počiniteljice nasilnih zločina, a one koje su zatvorene zbog takvih djela često su ranije u životu pretrpjele određeni oblik zlostavljanja. Ovo potvrđuju rezultati istraživanje CIS instituta, koje je pokazalo kako je čak 88% zatvorenica bilo žrtvom seksualnog zlostavljanja. Aguilera nadalje tvrdi da je tipična španjolska zatvorenica ovisnica o drogama, s višestrukim ponavljanjima kaznenih djela.

Bivša voditeljica španjolskih zatvora, Mercedes Gallizo Llamas, istaknula je kako žene posežu za drogama kako bi ublažile svoje boli i patnje.

Iako su dosada većinu zatvorenica činile strankinje uhićene zbog krijumčarenja droge u zračnim lukama diljem Španjolske, njihov broj lagano opada, a povećava se broj žena koje zbog razdoblja krize u zemlji počinjavaju sitne zločine. [A.G.] TheLocal


Povezano