Objavljeno

Sudjelujte u kreiranju nove SF Gradske knjižnice

Knjižnice grada Zagreba pokrenule su kampanju za izgradnju nove Gradske knjižnice. U sklopu kampanje kreirana je anketa kojoj je u cilju ispitati građane i građanke kakvu bi Gradsku knjižnicu željeli/e te kakve sadržaje bi ona trebala imati kako bi mogla stajati uz bok najmodernijim europskim i svjetskim knjižnicama.

Kampanja će trajati do 30. rujna 2017. godine, a ovo je prvi puta da se o ovoj temi direktno pita građane/ke. Ispunjavanjem ankete možete pomoći u kreiranju nove, održive, zelene zgrade Gradske knjižnice koja će građanima/kama Zagreba biti na usluzi danas i u budućnosti.

Kao trajni smještaj predlažu prostor Paromlina, jer osim što je njihov trenutni dom premalen, trenutno je označen kao privremeni.

„Prostor Paromlina svojom je lokacijom i svojim mjestom u memoriji grada jedan od najvažnijih spomenika industrijske arhitekture, na tragu je novog urbanog koncepta razvoja grada, a nalazi se u blizini važnih javnih zgrada – Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski, Gradske vijećnice, te stvaranja nove zelene okosnice u produžetku Lenucijeve potkove, s građevinama javne namjene“ stoji u Programskoj osnovi nove Gradske knjižnice.

U Programskoj osnovi navodi se i kako bi smještanje Gradske knjižnice u Paromlin doprinijelo naporima da se zapušteni javni prostori stare industrije prenamijene u javne sadržaje, odnosno da se ‘zapušteno područje u samom središtu grada transformira u prostor intenzivnog javnog života, s dominantnim javnim sadržajima’.

Više informacija o kampanji možete potražiti na mrežnim stranicama Knjižnica grada Zagreba. Programsku osnovu nove Gradske knjižnice možete pronaći ovdje i ovdje

Povezano