Objavljeno

New York uklonio spomenik “ocu ginekologije” koji je eksperimentirao na robinjama

Njujorška savjetodavna komisija za gradsku umjetnost i spomen-obilježja u travnju 2018. godine maknula je spomenik kontroverznom “ocu ginekologije” J.M. Simsu s dosadašnjeg mjesta u Central Parku, piše NPR.

Spomenik je premješten na Simsovo posljednje počivalište na groblju Green-Wood u Brooklynu u sklopu gradske kampanje za preispitivanje kolektivnog pamćenja i “predstavljanje zanemarenih povijesnih priča”, kako se navodi u izvještaju Komisije.

J.M. Sims, koji je živio u 19. stoljeću, proslavio se razvojem tehnike za operativno liječenje fistula, kanala između vagine i rektuma ili mokraćnog mjehura koji nastaju uslijed kompliciranog poroda, a osim što su bolni, mogu uzrokovati i inkontinenciju.

Do tog otkrića Sims je došao vršeći eksperimentalne operacije na robinjama crne rase, i to bez anestezije. Od niza žena na kojima je obavljao te bolne zahvate, Sims u svojim spisima poimence spominje samo tri – Lucy, Betsey i Anarchu – te navodi kako je u razdoblju od gotovo četiri godine, koliko mu je bilo potrebno da usavrši tehniku, samo Anarchu operirao čak 30 puta.

I dok je sam Sims tvrdio da su se pacijentice postupku podvrgnule dobrovoljno, povjesničarka medicine Vanessa Northington Gamble u razgovoru za NPR-ov podcast Hidden Brain naglasila je kako neslobodne žene zbog svog položaja nisu mogle dati valjan pristanak te napominje kako je liječenje bilo u interesu robovlasnicima jer su fistule otežavale i rad i rađanje.

Uznemirujuća neravnopravnost pacijentica u odnosu na liječnika navodi se kao jedan od ključnih razloga za uklanjanje spomenika i u obrazloženju odluke Komisije.

Stanovnici East Harlema, pretežito Afroamerikanc/ke i Latinoamerikanci/ke, desetljećima su se borili za uklanjanje ovog spomenika, navodi NPR. On bi trebao biti zamijenjen novim, najvjerojatnije posvećenom znanstvenom doprinosu Afroamerikanki, posebice u medicini. [M.M.]


Povezano