Objavljeno

Studentice ženskih studija dobile dodatne bodove za nebrijanje, studenti za brijanje

Studenti/ce američkog Arizona State sveučilišta (ASU) dodatne bodove na kolegiju ženskih i rodnih studija mogu ostvariti na dosad neuobičajen način. Studentice u periodu od 10 tjedana tijekom semestra ne smiju odstranjivati dlačice, dok za studente vrijedi obrnuto pravilo.

Ipak, iako je dogovoreno da djevojke neće brijati pazuhe i noge, da bi sudjelovali u projektu, momci su se morali obvezati da će brijati cijelo tijelo od vrata na niže. Razlog? Obrijana muška tijela društveno su prihvatljivija od dlakavih ženskih.

Ovom novom bodovnom poticaju dosjetila se profesorica Breanne Fahs, ujedno i direktorica Centra za feminističko istraživanje, koja se već godinama aktivno bavi istraživanjem ženske seksualnosti, roda, radikalnim feminizmom, društvenim pokretima i političkom socijalizacijom.

Studenti/ce bi o svom iskustvu trebali/e pisati u dnevniku, a cilj cijelog projekta, lekcija je o društvenim normama i rodnim stereotipima.

“Nema boljega načina učenja o društvenim normama do kršenja tih istih normi i promatranja reakcija okoline”, kaže Fahs i dodaje: “nema opravdanog razloga zašto bi izbor, brijemo se ili ne, trebao biti tako velika stvar. Ali jest, što studenti/ce uglavnom brzo otkrivaju”.

Nekima je ovo iskustvu uistinu otvorilo oči. Studentica Stephanie Robinson navodi kako dosta njezinih prijatelja nije htjelo vježbati pored nje kad je čulo o projektu u kojem sudjeluje, a majka joj se zabrinula da će se vjenčati dlakavih pazuha. Grace Scale, pak kaže kako je njezin prijatelj nebrijanje pazuha usporedio s “muljem na dnu kante za smeće.”

Ovaj ‘dodatni zadatak’ pozitivno je ocijenjen, zbog čega se proširio i na druga sveučilišta, a nekim studentima/cama dao je poticaj da propituju društvene norme i shvate snagu rodne socijalizacije u društvu. [M.Ž.] HeraldSun /BuzzFeed


Povezano