Objavljeno

Filmska vježba iz seksizma i rasizma

Nezavisna filmašica i predavačica filmske i video-produkcije koja piše pod pseudonimom Captain Awkward, gostuje na stranici Feministe i opisuje zanimljiv eksperiment koji provodi na svojim studentima/icama već nekoliko godina.

Captain Awkward brucoše stavlja u poziciju casting directora, odnosno osobe koja bira glumce za uloge u filmu. Donese im veliki album fotografija glumaca svih dobi, spola, iskustava i rase. Svaki student odabere jednu sliku te dobije nekoliko minuta da na temelju fotografije zamisli kakvu ulogu bi taj glumac/ica mogao odigrati.

Awkward traži da studenti smisle žanr ili priču, lik ili tip uloge, posao i eventualno okoliš, vrijeme i stil odijevanja koji povezuju s tom osobom i zatim to sve ispričaju kolegama.

Već godinama studenti pokazuju zabrinjavajuće tendencije, za bijele muškarce lako smisle povijest, posao, ulogu, žanr, vrijeme, mjesto i kostim. Često ga identificiraju kao glavnog lika, osim kada ga vide kao ‘gay tipa’. No bijele žene uglavnom identificiraju po vezama s drugim likovima. One su majke, supruge, potencijalne djevojke, najbolje prijateljice, drolje ili komadi. Uglavnom im ne mogu ni smisliti posao.

Muškarci drugih rasa često su nasilnici, dileri, teroristi, varalice, beskućnici, zlikovci, a u najboljem slučaju partneri glavnog lika u policijskom buddy filmu. Žene koje nisu bjelkinje ponekad su klasificirane kao djevojke ili mame, no često su najbolje prijateljice, čistačice, prostitutke, ovisnice.

Odgovori su vrlo slični, bez obzira na to je li grupa brucoša/ica uglavnom bijela ili rasno različita. Doduše, žene malo bolje opisuju žene, a druge rase likove drugih rasa.

Nakon sto svi studenti kažu sto su smislili, uskoro se pokaže kako je ova vježba postala vježba iz rasizma,seksizma i drugih –izama, a ne vježba castinga.

Captain Awkward smatra ovu vježbu odličnom prilikom za učenje. Studenti ubrzo umuknu zgroženi svojim reakcijama. Oni nisu glupi, ni zli, većina ih je glasala za Obamu, odgojile su ih samohrane majke, oni samo odražavaju svijet koji na ekranima gledaju cijeli svoj život, u kojem su bijelci junaci, a ostali su ostali.

Awkward zna da je casting kompliciran i da je bitno naći lice koje će biti uvjerljivo u svojoj ulozi, a pozadina pomalo predvidljiva kako bi se gledatelj lakše fokusirao na ono na sto filmaši žele i film profitirao. No, ipak smatra da glumci često prenose snove na ekran, a ti snovi imaju moć.

Na primjer, mnogi smatraju, pa i sam glumac, kako je uloga Dennisa Haysberta u seriji 24 utrla put Obami jer je navikla Amerikance na ideju crnog predsjednika.

Zato poručuje holivudskoj industriji da ima moć promijeniti načine na koji ljudi vide sebe i svijet te smatra da bi gledatelji slijedili Hollywood, samo kada bi sanjao veće snove. [K.H.]


Povezano