Objavljeno

Stockholm uvodi zabranu rasističkih i seksističkih reklama na javnim površinama

Švedska metropola uskoro će se pridružiti europskom trendu uklanjanja seksizma i rasizma iz javnih prostora. Naime, Stockholm je najavio uvođenje zabrane reklama i jumbo plakata koji sadrže seksističke ili rasističke poruke.

Za Daniela Helldena, jednog od zamjenika gradonačelnika i dugogodišnjeg aktivista Zelene stranke, osigurati da se žene osjećaju sigurno i zaštićeno od eksplicitnih i rodno stereotipizirajućih oglašivačkih poruka u javnim prostorima politička je, ali i privatna misija.

„Znam da moje kćeri to ne vole. Osjećaju se loše,“ kazao je Hellden u razgovoru za BBC. „Kao Grad ne bismo trebali biti dijelom ovakve vrste oglašavanja. Imam odgovornost prema građanima i građankama Stockholma da to zabranim.“

To je agenda koju njegova stranka i koalicijski partneri, Demokrati lijevog centra, u javnosti pokušavaju pogurati već tri godine, mnogo prije no što je globalna kampanja #MeToo uzela zamaha.

U međuvremenu je u istom periodu rekordan broj imigracija u Švedsku metropolu rezultirao širenjem svijesti o stereotipizaciji i potrebi da se u javnim prostorima izbjegnu ‘rastitički podtonovi’.

Helldenovi napori da se istrijebe diskriminatorni plakati, digitalni prikazi i informativne ploče doći će na svoje krajem veljače, kada se očekuje da će Gradsko Vijeće izglasati zabranu rasističkih i seksističkih reklama. Uvođenje zabrane dogovoreno je još u prosincu prošle godine, na sjednici Vijeća Odjela za promet, kojem je Hellden na čelu.

O tome sadrži li neka reklama seksističko ili rasističko oglašavanje odlučivat će Odjel za promet, pritom se vodeći smjernicama koje određuje Švedski stručni žiri za reklamno oglašavanje, Reklamombudsmannen (RO).

No, budući da RO tvrtkama ne može izdati sankcije u kršenju smjernica, Odjel za promet moći će izdati naredbu za uklanjanjem uvredljivih plakata unutar 24 sata.

Ovaj je potez uslijedio nakon što je švedska kompanija H&M doživjela žestoke kritike zbog rasističke reklame s crnim djetetom. Također, u 2016. godini Švedski ženski lobi proglasio je Švedsku najgorom nordijskom zemljom po pitanju rodnog prikaza u reklamama, tada napomenuvši kako Švedska još uvijek nema reguliranu zabranu seksističkih oglašavanja.

U međuvremenu je prošle godine u Parizu pokrenuta slična inicijativa kada je kao reakciju na kontroverznu reklamu s ‘Porno djevojkom’ Gradsko Vijeće odlučilo izglasati zabranu seksističkih i degradirajućih javnih plakata. [E.H.] BBC…


Povezano