Objavljeno

Švedska dodaje oznaku ‘seksističke’ za video igre

Pozitivna vijest za svijet gaminga i položaj žena u njemu. Dok su u nedavnoj aferi Gamergate autorice feminističke analize video igara dobivale čak prijetnje smrću, u Švedskoj sama država financira projekt analize igara i gaming industrije te uvođenja oznaka za seksističke sadržaje.

Kompanija Dataspelsbranchen je za realizaciju navedenog projekta dobila 272 000 kruna ili 36 672 dolara od agencije za inovacije Vinnova koju financira država. Po uzoru na Bechdel test, Dataspelsbranchen će u suradnji s programerima analizirati kako se portretiraju ženski likovi, ali i u kojoj se mjeri poslodavci pridržavaju načela rodne jednakosti pri zapošljavanju.

Naime, u Švedskoj je u toj milijunskoj industriji zaposleno samo 16 % žena, a voditelj projekta Anton Albiin ističe da igre nisu samo izraz kreativnosti već i odraz društva te kreator stavova.

Još nije poznato hoće li nove oznake postati uobičajena praksa koja će se primjenjivati na sva nova izdanja ili strategija za isticanje pozitivnih primjera. Preostaje vidjeti i hoće li se ova praksa proširiti i izvan granica Švedske, no jasno je da će njezini potezi bili vidljivi širom svijeta, budući da je Švedska domovina video igara poput MinecraftJust Cause, Hotline Miami, BattlefieldGoat Simulator. [J.J.] Engadget/TheLocal


Povezano