Objavljeno

Švedska: Studenti pozvani na bojkot seksističkih tvrtki

Allbright, švedska organizacija koja promiče raznolikost na radnom mjestu, objavila je godišnju Crnu listu tvrtki koje u izvršnim odborima imaju samo muškarce i pozvala studente koji traže posao da ih bojkotiraju, prenosi The Local.

Porast broja žena na izvršnoj razini toliko je spor da jednakost u Švedskoj neće biti postignuta do 2022. godine, upozorava AllBright i poručuje da ovo nije samo ženski problem, već da je nužno sagledati više instance zbog kojih žene ne mogu probiti stakleni strop.

Njihovo istraživanje pokazuje da 82 od 253 analizirane švedske tvrtke, nemaju niti jednu ženu u izvršnim odborima, ali i da je zastupljenost žena porasla skromnih 0,7% u odnosu na prošlu godinu dosegnuvši tako 18,5%, što izvršna direktorica AllBrighta, Amanda Lundeteg, smatra razočaravajuće sporim napretkom.

Tvrtke u kojima je omjer muškaraca i žena u izvršnim odborima 60/40 služe kao pozitivan primjer i nalaze se na AllBrightovoj Bijeloj listi.

Broj izvršnih odbora u kojima sjedi jedna žena prvi put je veći od broja odbora u kojima sjede isključivo muškarci. Tako je AllBright ove godine predstavio i Sivu listu na kojoj se nalaze 144 tvrtke koje imaju jednu žensku osobu u odboru.

Odbori u kojima sjede samo muškarci uvršteni su u Crnu listu, a jedna od njih je i Oriflame, koji posluje i u Hrvatskoj. Svima na listi su poslana pisma u simboličnim crnim omotnicama u kojima se od njih traži da ‘promjene svoje stavove’.

Lundeteg kaže da je cilj AllBrighta promijeniti stavove izvršnih direktora i potaknuti promjenu u procesu zapošljavanja na rukovodeća mjesta. [B.Z.]


Povezano