Objavljeno

Stockholm izglasao zabranu seksističkog oglašavanja

Gradske vlasti švedske metropole prošlog su ponedjeljka izglasale zabranu seksističkog oglašavanja na javnim površinama. Odluka je izglasana na sjednici Gradskog vijeća gotovo jednoglasnim sporazumom svih stranaka osim švedskih demokrata. Očekuje se kako će novi zakon stupiti na snagu unutar idućih mjesec dana.

Tvorac prijedloga zakona o kojem se u Stockholmu raspravlja od 2017. godine je zamjenik gradonačelnika i član Zelene stranke, Daniel Helldén. Kao motive za uvođenje ovog zakona Helldén navodi kako seksističko oglašavanje predstavlja ‘ogledalo’ društva te kako vjeruje da grad ima odgovornost osigurati da građanke i građani nisu izloženi oglašavanju koje je ‘na bilo koji način uvredljivo ili uznemirujuće’.

Helldén je, najavljujući glasanje, zabranu koja se odnosi i na rasističko oglašavanje opisao kao nužan korak za uklanjanje predrasuda iz grada. „Poduzimamo važan korak kako bismo osigurali da seksističke ili rasističke poruke i stavovi nisu vidljivi na površinama koje su u vlasništvu Stockholma,“ kazao je.

Prema postojećim propisima, švedska tijela za kontrolu oglašavanja uspjela su zabraniti seksističko oglašavanje koje ponižava žene ili ih prikazuje kao seksualne objekte. Međutim, vlasti nisu mogle nametnuti sankcije uvredljivim oglasima. Prema novim regulacijama, uvredljive reklame koje se pojave na bilo kojem od 700 gradskih plakata mogu biti uklonjene u roku od 24 sata.

Stockholm se tako našao u društvu europskih gradova koji su seksističko i rasističko oglašavanje zabranili 2017. godine, poput Berlina, Pariza, ali i Ujedinjenog Kraljevstva. Iako su ovakve zabrane počele stupati na snagu tek u proteklih par godina, one nisu novi fenomen. Izvješće švedske vlade predložilo je zabranu seksističkih oglasa još u siječnju 2008. godine.

Feministička aktivistkinja Lucy-Anne Holmes iz Ženske kampanje za reformu tiska, koja je lobirala za to da britanski tabloid The Sun ukine praksu prikazivanja golih žena na trećoj stranici svojih novina, pozdravila je ovu vijest. „To je sjajno,“ kazala je Holmes. „Slike su snažne, a seksistički oglasi su štetni i vrlo dosadni.“

Brojna istraživanja su pokazala kako stereotipizacija žena u medijima utječe na način na koji muškarci promatraju žene – kao objekte prema kojima se treba postupati na određen način – ali i na način na koji žene vide sebe,“ objasnila je Holmes. „Ovo je svakako korak u dobrom smjeru, iako je sramotno da je ovaj zakon uopće potreban. Ponadali bi ste se da smo već prerasli seksističke reklame.“ [E.H.] Broadly


Povezano