Objavljeno

Od 774 milijuna nepismenih dvije trećine su žene

Iako je obrazovanje djevojaka u središtu mnogih razvojnih promišljanja i programa, nepismenost žena i starijih adolescentica izvan sustava formalnog obrazovanja i dalje ostaje značajan problem. Brojke su i dalje zastrašujuće, a porazna je činjenica da od 774 milijuna odraslih koji ne znaju niti čitati ni pisati, dvije trećine ili 493 milijuna, čine žene, piše The Guardian.

Budući da je pismenost jedno od ključnih prava za žene, ovom je problemu ključno pristupiti u sklopu širih razvojnih ciljeva i razvoja ženskih prava u zemljama u razvoju.

„Sama po sebi, pismenost niti spašava živote niti hrani gladne“, kaže Katy Newell-Jones iz organizacije Feed the Minds, „ali uzastopce se pokazuje da je pismenost važna komponenta u osnaživanju žena“.

Pismene žene mogu voditi računa o svom poslovanju, o prihodima i rashodima, vjerojatnije je da će njihova djeca završiti školovanje, te mogu ublažiti neke od uzroka velike smrtnosti majki i novorođenčadi. Također, veća pismenost žena omogućava zemljama da koriste puni ekonomski potencijal svog stanovništva, zbog čega je pismenost ključna i za razvoj regionalnih ekonomskih sustava i osiguranje hrane.

Međutim, unatoč pozitivnim pomacima od 1998. godine, izvještaj Education For All za 2013/14 godinu, ističe činjenice da je više od 60% žena u arapskom svijetu, južnoj i zapadnoj Aziji i Subsaharskoj Africi i dalje nepismeno. Također, zabrinjava podatak da se na Maliju očekuje da je pismenost odraslih žena do 2015. godine doseći samo 29%, dok će pismenost mladih žena biti na 45%.

Iako su se mnoge zemlje obvezale svoje obrazovne programe uskladiti s milenijskim razvojnim ciljevima, za milijune djevojaka formalni obrazovni sustav nije jedini problem. Odgovornosti koje preuzimaju u kućanstvu, te uloge supruga i majki predstavljaju im velike izazove, koji su naglašeni tradicionalnim poimanjem obrazovanja žena, te problemom udaljenosti i sigurnosti na putu do obrazovnih centara.

Također, iz Nacionalnog instituta za obrazovanje odraslih, ističu da je ovom problemu nužno pristupiti holistički, odnosno da je opismenjavanje najučinkovitije kada se svladava uz razvoj nekih drugih znanja i vještina. Veća posvećenost opismenjavanju žena hitno je potrebna, ali odgovornost leži na svim sektorima, ne samo na obrazovanju. [I.Š.]


Povezano