Objavljeno

Austrijske bakice protiv desnice

Krajem 2017. godine na vlast u Austriji došla je konzervativno-nacionalistička stranka OVP pod vodstvom kancelara Sebastiana Kurza. Tek drugi put u gotovo pola stoljeća desničari su na vlasti u Austriji, što je brojne nezadovoljne starije žene potaknulo na djelovanje.

Svakog tjedna u Beču mirno se okupljaju na protestima protiv ekstremne desnice noseći pletene kapice u spektru crvenih i ljubičastih boja, a prepoznatljive su po natpisu Omas gegen rechts („Bakice protiv desnice“).

Žele pokrenuti međunarodni otpor prema desničarima i ekstremistima diljem Europe i šire, piše The New York Times. Fokusiraju se na probleme poput diskriminacije žena, demonizacije izbjeglica i pripadnika manjina te sveopći manjak empatije u političkom diskursu. Kao organizacija su prijavljene u registar udruga Austrije i službeno broje preko 300 članica i članova. Na stranici udruge izvještavaju o svojim akcijama te pozivaju sve zainteresirane za sudjelovanje.

Kako izvještava Zeit, Monika Salzer, jedna od pokretačica, želi politizirati starije žene, dati im glas i izmijeniti sliku javnosti o njima kao pasivnim umiovljenicama koje žive na teret države. Pokret teži i motiviranju mlađih generacija na aktivizam. Njegove članice izjavljuju kako ih politička situacija podsjeća na tridesete godine prošlog stoljeća i kako žele bolju budućnost za svoju djecu.

Njihovu Facebook grupu Omas Gegen Rechts možete pratiti ovdje. [N.S.]


Povezano