Objavljeno

St Vincent izbacuje liniju gitara namijenjenih izvođačicama

Glazbenica St. Vincent najavila je kako će u ožujku na tržište lansirati svoju liniju Ernie Ball MusicMan električnih gitara, dizajniranih posebno za žene.

Gitare iz njezine linije bit će lakše od uobičajenih gitara – težit će nešto više od 3 kilograma, što će gitare s manjim okvirima učiniti znatno lakšima. Annie Clark opisala ih je kao ‘ergonomične, lagan i elegantne’ s ‘prostorom predviđenim za dojku. Ili dvije’. Dizajn je osmišljen tako da se izvođačicama vidi dio struka.

Osim toga, tijelo gitare napravljeno je od afričkog mahagonija, a dolazi s Ernie Ball Music Man tremolom, ručno premazanim vratom i kundakom od palisandrovine, inkrustacijom St Vincent, Shallerom za zaključavanje tunera, Pick up-om s prilagodljivim konfiguracijama i 3 mini humbuckera.

Autorica albuma Digital Witness u intervjuu koji je za Guitar World dala prošle godine objasnila je borbu koju je vodila s cijelim nizom gitarskih brendova. “Jako mi je važno da gitara nije preteška, jer nisam baš velika osoba.” izjavila je. “Ne mogu svirati na Strat gitarama iz 60-ih, niti Les Paul gitarama iz 70-ih. Da sviram na takvim gitarama, na turneje bih putovala s kiropraktičarom/kom.”

“Ovo je vrlo lagana gitara, a težina joj je raspoređena tako da ima i tanak struk. Kad god sam svirala na stejdžu gitara bi mi prekrivala najbolje dijelove outfita koji se uglavnom nalaze na području struka, odnosno najzanimljivijeg dijela ženskog tijela. Svoju gitaru držim prilično visoko, pa sam sve kostime morala raditi tako da budu prilagođeni činjenici da mi publika vjerojatno neće moći vidjeti struk. Htjela sam napraviti nešto što će izgledati dobro, i to ne samo na ženi, već na bilo kojoj osobi.” dodaje Clark.

St Vincent nedavno se s jednom od svojih gitara pojavila na naslovnici časopisa Guitar World. Noseći majicu kratkih rukava koja je na sebi imala print bikinija, Clark je iskoristila pojavljivanje na naslovnici kako bi skrenula pažnju na činjenicu da je časopis u većini svojih izdanja žene na naslovnicama prikazuje u bikiniju.

“Na brzinu sam googlala žene na naslovnicama i sve što sam pronašla su fotografije žena u bikinijima koje drže gitaru kao da je nikada u životu nisu imale u rukama.” kazala je. “Počela sam razmišljati o tome i poželjela sam ostaviti neki svoj apsurdni komentar na to. Nisam mogla ne iskoristiti priliku da se malo našalim i istovremeno ‘popišam’ na tu temu.”

Gitara je dostupna u raznobojnim varijacijama koje uključuju običnu St Vincent plavu, ali i polarno bijelu verziju koju je nazvala The White Duke u čast kasnijem izdanju Davida Bowieja.

Za St Vincent gitare možete se predbilježiti već sada, a u prodaju će službeno biti puštene 3. ožujka ove godine. [E.H.Dazed


Povezano