Objavljeno

Najmlađa finska premijerka odrastala je u istospolnoj obitelji

Nakon što je finski premijer Antti Rinne podnio ostavku  zbog gubitka podrške Stranke centra u jeku štrajka poštara, Finska će dobiti najmlađu premijerku na svijetu kada socijaldemokratkinja Sanna Marin (34) prisegne na dužnost. Finsku vladu oblikovala je koalicija od pet stranaka koju vode žene, od kojih su četiri mlađe od 35 godina.

Iako će postati najmlađa premijerka na čelu nordijske zemlje, tvrdi kako ranije nije razmišljala o svojem rodu ili godinama.

„Razmišljam o razlozima zašto sam ušla u politiku i stvarima zbog kojih smo stekli povjerenje biračkog tijela,” kazala je Marin.

Marin je odgojila samohrana majka koja je kasnije ušla u lezbijsku vezu, te je Marin dio života odrastala u istospolnoj obitelji. Ona je ujedno i prva koja je u svojoj obitelji upisala fakultet. Nakon ulaska u gradsko vijeće Tamperea, trećeg najvećeg grada u zemlji, s 27 godina je doživjela brzi uspon u finskoj politici.

Koalicija pod vodstvom socijaldemokrata obećala je provoditi program unapređenja infrastrukture i blagostanja te učiniti zemlju ugljično neutralnom do 2035. godine.

Četiri druge žene u koaliciji su Li Anderson (32)  koja predvodi Lijevi savez, Maria Ohisalo (34) koja vodi Zelenu ligu, Katri Kulmuni (32) iz Stranke centra i Anna-Maja Henriksson (55) koja predvodi Stranku švedskog naroda Finske.

Žene su desetljećima prisutne u politici nordijske regije, a danas čine polovinu vodećih stranačkih pozicija u Švedskoj. Četiri od devet stranačkih organizacija vode žene. Mette Frederiksen postala je premijerka Danske u lipnju, dok je Erna Solberg na čelu vlade u Norveškoj od 2013. godine. Vigdís Finnbogadóttir postala je prva demokratski izabrana žena na čelu države u svijetu kada je 1980. godine pobijedila tri muška kandidata na islandskim predsjedničkim izborima. [T.G.] The Guardian


Povezano