Objavljeno

Sjedište NASA-e preimenovano u čast afroameričkih matematičarki

Foto: NASA

Ulica ispred sjedišta Američke svemirske agencije (NASA) preimenovana je u Hidden Figures Way (Put skrivenih brojki) kako bi se odala počast dostignućima afroameričkih matematičarki koje su se suprotstavile rasnoj segregaciji i odigrale ključnu ulogu u svemirskoj utrci.

Matematičarkama Katherine Johnson, Dorothy Vaughan i Mary Jackson ovim imenovanjem NASA odaje počast, a njihovi životi zabilježeni su u knjizi Hidden Figures autorice Margot Lee Shetterly iz 2016. godine. Theodore Melfi režirao je istoimeni film godinu dana kasnije.

“Izvanredna postignuća Katherine Johnson, Dorothy Vaughan, Mary Jackson i dr. Christine Darden koja je s nama danas, nisu bila poznata prije objavljivanja knjige i filma. Vrlo malo ljudi je bilo upoznato s njihovim pričama, a ipak su to priče koje inspiriraju i o kojima trebamo češće govoriti“, kazao je za Guardian Ted Cruz, predsjednik Pododbora Senata za zrakoplovstvo i svemir.

Njegova majka bila je matematičarka na Smithsonian Institutu 1950-ih, a nakon što je sa suprugom i kćerima pogledao film Hidden Figures, Cruz se počeo zalagati za preimenovanje ulice.


Katherine Johnson, Dorothy Vaughan i Mary Jackson

Ovog srpnja NASA će proslaviti 50. obljetnicu misije Apollo 11 i prvo slijetanje na Mjesec, a svih 12 muškaraca koji su hodali po Mjesecu bili su bijeli Amerikanci.

„Mislim da je važno prepoznati svačije doprinose. Žene i muškarci svih rasa i nacija doprinijeli su ovom nevjerojatnom putovanju na kojem radimo i smatram da je od vitalne važnosti da pošaljemo poruku malim djevojčicama i dječacima da nema ograničenja u onome što mogu postići“, poručio je Cruz.

Matematičari su pedesetih godina 20. stoljeća nazivani „računalima“, dok su Afroamerikanci bili „obojena računala“. U NASA-inom računalnom centru Afroamerikanke su bile odvojene od svojih bijelih kolega/ica čak i kada su radile na zajedničkim misijama, poput izračunavanja putanje za misije Alana Sheparda (prvog Amerikanca u svemiru) i Johna Glenna (prvog Amerikanca koji je ostvario orbitalni let).

Prije ovog imenovanja, NASA je u čast Katherine Johnson preimenovala objekt u Fairmontu (Zapadna Virginia). Barack Obama uručio je Johnson (tada 97-godišnjakinji) predsjedničku medalju slobode 2015. godine. [A.Z.] The Guardian…


Povezano