Objavljeno

Srbija: Devet žena pokrenulo svoj biznis kroz EU projekt

Financijska podrška Europske unije i švicarske Vlade u iznosu od 73.220 eura omogućila je devet žena na jugu i jugozapadu Srbije da pokrenu vlastito poduzeće, kao i realizaciju 16 projekata za unaprjeđenje rodne ravnopravnosti, prenosi Blic.

Donacije su uložene u poduzeća koja se bave proizvodnjom odjeće, nakita, knjigovodstvom, stomatologijom i drugim djelatnostima. Vlasnice su dobile potrebnu opremu, te su uz pomoć stručnjaka iz Biznis inkubator centra iz Vranja ovladale znanjima o marketingu, prodaji, porezima, koja će im koristiti u poslovanju.

Dio od ovih donacija uložen je i u realizaciju 16 projekata za unaprjeđenje rodne ravnopravnosti. Projekti su imali za cilj unaprijediti zdravlje žena, uključiti žene u lokalnu politiku, kao i osnaživanje žena i promoviranje rodne jednakosti među donositeljima odluka u lokalnim samoupravama, te povećanje svjesnosti o rodnom utemeljenom nasilju.

Financiranje je obavljeno u sklopu Programa europskog partnerstva s općinama ‘EU progres’, koji podržava razvoj 25 općina na jugu i jugozapadu Srbije. Europska unija doprinosi sa 14.1, švicarska Vlada s 2.9, a Vlada Srbije s 3.6 milijuna eura. [I.Š.]


Povezano