Objavljeno

Dodijeljene nagrade za najbolje hrvatske poduzetnice

U povodu Svjetskog dana poduzetnica u Zagrebu su u utorak, 14. studenog, proglašene najbolje hrvatske poduzetnice. Mreža poduzetnica i poslovnih žena Women in Adria i Institut za razvoj ženskog poduzetništva i vodstva Adria koji izbor organiziraju već tri godine, izabrali su najuspješnije poduzetnice u četiri kategorije. To su Josipa Maslać-Petričević, Selma Smajić, Anamarija Cicarelli i Tihana Šmitran.

Kategorije su podijeljene prema tome koliko dugo poduzetnice posluju i imaju zaposlenika/ca, a sve moraju bilježiti kontinuirani rast poslovanja.

Ovogodišnji izbor najboljih poduzetnica pokazao je koliki kapacitet imaju hrvatske poduzetnice. Sad je ključni trenutak da se taj kapacitet iskoristi jer Hrvatska nužno treba poduzetništvo koje raste organski i s kalkuliranim preuzimanjem rizika. To su upravo kvalitete žena u poduzetništvu koje je već prepoznao privatni sektor, pa poduzetnicama prilagođava svoju ponudu. Ni najefikasniji javni sektori nikad neće biti lideri u inovativnim rješenjima, ali mislim da je sad vrijeme da se strategija razvoja ženskog poduzetništva počne brže implementirati. Imamo gotova rješenja i veselimo se suradnji i na ovom projektu s Ministarstvom gospodarstva, kazala je Ivana Matić, osnivačica mreže Women in Adria.

Najuspješnijim hrvatskim poduzetnicama na nagradama su među prvima čestitale Ana Mandac, pomoćnica ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta, i Nela Jurić, pomoćnica pročelnice za gospodarske djelatnosti, rad i turizam Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo Grada Zagreba.

Inspirativnom poduzetnicom godine proglašena je Josipa Maslać-Petričević, vlasnica Naftaline iz Zagreba. Taj je obrt jedan od vodećih hrvatskih proizvođača u tekstilnoj industriji. Ima čak 75 zaposlenih i tradiciju dugu 35 godina.

Josipa Maslać-Petričević

„Nagradu smatram osobnim uspjehom, ali i velikim priznanjem za predani rad cijelog mojeg tima. Čast je to, obveza i kruna jedne karijere koja je imala svojih uspona i padova. Najveću privatnu i poslovnu traumu imala sam 1993. Te sam ratne godine doživjela bračni brodolom i financijski krah, a majku mi je pogodio moždani udar. Jedan od najvažnijih trenutaka u karijeri bio je kada sam uspjela početi pozitivno poslovati. Nakon toga zaredao se niz uspješnih poslovnih projekata. Danas sam ponosna na fakultetsko obrazovanje svoje djece i činjenicu da će mi kći nastaviti voditi ovaj obiteljski posao“, kazala je primajući nagradu za najbolju hrvatsku poduzetnicu Josipa Maslać-Petričević.

Perspektivnom poduzetnicom godine proglašena je Selma Smajić, vlasnica i direktorica tvrtke Ures iz Umaga. Ta se tvrtka već više od dvadeset godina bavi uzgojem bilja i bobičastog voća, hortikulturom te cvjećarstvom.

Selma Smajić

Moj poslovni fokus i ljubav su biljke i sve što ide uz njih. Sve je u mojoj karijeri teklo postepeno, zdravim, normalnim tempom. Nikako trkom! Uspjeh preko noći događa se rijetkima! Poslovanje se razvijalo od proizvodnje bilja, preko otvaranja jednog, pa drugog vrtnog centra i podizanja nasada bobičastog voća do ispunjenja još jednog  sna – otvarenja cvjetnog studija Flores prošle godine“, kazala je Selma Smajić. Najveći problem, ističe, dijeli s većinom poduzetnika u Hrvatskoj, a to je nestabilan ekonomski sustav. Također smatra kako bi država trebala bolje regulirati ustupanje svojeg poljoprivrednog zemljišta poljoprivrednicima/ama.

Anamarija Cicarelli, vlasnica tvrtke Interligo iz Splita, bavi se unaprjeđenjem poslovanja malih poduzetnika u turizmu. Klijenti te tvrtke, baš kao i Interligo, bilježe rast poslovanja. Zato je Cicarelli proglašena Mikro poduzetnicom godine.

Anamarija Cicarelli

„I moj su posao pratile porođajne muke. Nakon što mi je propao posao zbog kojeg je otvorena tvrtka, sve kasnije teškoće su mi izgledale i bile premostive. Počela sam izdavati knjige te časopis Apartman plus, nizali su se trenuci u kojima sam svjedočila uspjehu naših klijenata. Ova me nagrada obvezuje da krenem korak dalje, u sljedeću fazu razvoja vlastitog poslovanja”, kazala je Cicarelli.

Start-up poduzetnicom godine proglašena je Tihana Šmitran, direktorica tvrtke Amulet Studio. Ta je produkcijska tvrtka osnovana prije tri godine, a danas zapošljava petero ljudi i ima devet stalnih vanjskih suradnika.

Tihana Šmitran

„Bilo je puno teških, ali i lijepih trenutaka. Velika prekretnica za moj tim bio je završetak produkcije animiranog serijala &Black&White koji nam je omogućio izlazak na globalno tržište u produkcijskom segmentu.  Kao i u svakom poslu, mnogobrojni su padovi bili rezultat nepravde i tromosti našeg sustava. Na tim sam padovima zahvalna jer su mi omogućili da dobro upoznam sebe i poslovanje podignem na još višu razinu”, kazala je Tihana Šmitran.

Njezina agencija domaćim i inozemnim klijentima nudi širok spektar kreativnih usluga u području marketinga, produkcije i inovativnih medija. Ove je godine dobila i sestrinsku tvrtku – Amulet Nordic u Estoniji, digitalni studio za animaciju koji razvija jedinstvene produkcijske projekte za globalno tržište.

Dodjela nagrada najboljim hrvatskim poduzetnicama održana je pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta te Grada Zagreba, a glavni su sponzori bili Raiffeisen banka i Toyota.

Povezano