Objavljeno

Španjolska vlada odustala od kriminalizacije pobačaja

Nakon mjeseci spekulacija i prosvjeda oporbe, španjolska vlada ipak nije uspjela doći do konsenzusa u vezi uvođenja novog zakona kojim bi pobačaj postao ilegalan, zbog čega je njegov tvorac ministar pravosuđa Alberto Ruiz-Gallardón podnio ostavku.

Prisjetimo se, prošlog je prosinca španjolska konzervativna Narodna stranka odlučila pooštriti zakone o pobačaju, planirajući ga učiniti ilegalnim osim u slučajevima silovanja ili ugroženog zdravstvenog stanja majke, koje bi žene trebale dokazati potvrdama od čak dva doktora.

Ovim se promjenama, međutim, suprotstavilo desetak tisuća ljudi koji su prosvjedovali na ulicama diljem zemlje, dok su ankete pokazale kako se između 70% i 80% Španjolaca protivi donošenju novog zakona.

No, usprkos tome što Španjolska u ovom trenutku neće postati jedna od zemalja u kojoj je najteže obaviti pobačaj, premijer Mariano Rajoy ne odustaje od uvođenja reformi, pa mu je tako cilj do kraja godine usvojiti zakon kojim bi šesnaestogodišnje i sedamnaestogodišnje djevojke za odlazak na abortus trebale potvrdu roditelja.

Mnogi konzervativci nisu zadovoljni vladinim neuspjehom u revidiranju liberalnog zakona kojeg je donijela prethodna socijalistička vlada, ali većinu su ipak razveselile ove novosti.

„Ovo je dobra vijest za španjolsko društvo i za žene. Zakon je bio izvan dodira sa stvarnosti i voljom Španjolaca, kao i s europskim kontekstom u kojem živimo“, rekla je Isabel Serrano, glasnogovornica Decidir Nos Hace Libres, platforme suprotstavljene uvođenju strožih zakona. [I.M.Ž.] TheGuardian/tportal


Povezano