Objavljeno

Španjolska: Prosvjedi protiv seksizma državnih institucija

Španjolska vladajuća Narodna stranka u posljednim je tjednima pod žestokim napadima zbog seksističkih izjava političara i ‘retrogradnih’ mjera za prevenciju silovanja koje je objavilo Ministarstvo unutarnjih poslova, kao reakciju na slučaj silovanja u Malagi.

Ministar unutarnjih poslova, poručio je naime ženama ‘nosite sa sobom zviždaljku’ i ‘ne upisujte puno ime na poštanski sandučić’, ovakvi i slični oblici prebacivanja odgovornosti na žene, isprovocirali su i javne prosvjede.

Gradska vijećnica u španjolskom gradu Valladolid, ‘obučena’ je tako u preko 500 grudnjaka kojima je gradonačelnik Javier León de la Riva pozvan da preda ostavku nakon što je na lokalnoj radio stanici izjavio da navodna silovanja u španjolskom gradu Malagi treba pomno ispitati, te da bi se “osjećao nelagodno” biti sam sa ženom u liftu u slučaju da ga nepravedno optuži za silovanje.

Gradonačelnik se naknadno ispričao i tvrdi da su njegove riječi krivo shvaćene, međutim Ada Colau, aktivistkinja poznata po sprječavanju iseljenja tisuća obitelji pogođenih krizom u Španjolskoj, potaknula je stanovnike/ce Valladoilda na akciju tweetom #escrachedesujetadores, odnosno ‘prosvjed grudnjacima’. Izraz se odnosi na vrstu prosvjeda u kojima se prosvjednici/e suočavaju s političarima u njihovim domovima i na radnim mjestima.

Na trgu ispred gradske vijećnice okupili su se prosvjednici koji su prvo minutom šutnje odali počast svim španjolskim ženama kojima su partneri oduzeli život, te pozvali na “trenutnu ostavku šovinističkog i nazadnog gradonačelnika koji ne predstavlja njihovo društvo”.

Kritiziran je i gradonačelnik Malage, zbog umanjivanja kaznenih djela izjavama poput: “svake se godine u Španjolskoj dogodi više od tisuću silovanja” i “nemojmo ostavljati dojam da je Malaga nesiguran grad”.

Osim toga, na ovaj slučaj nadovezale su se i pripadnice skupine Femen. Isprovocirane odbacivanjem optužbe protiv petorice muškaraca osumnjičenih za silovanje u Malagi, prosvjedovale su ispred sjedišta Ministarstva unutarnjih poslova, poručujući ‘ne znači ne’ i ‘silovanje nije tradicija’. [B.Z.] The Local


Povezano