Objavljeno

Diljem Španjolske tisuće prosvjednica ustalo protiv radikalne desnice

Tisuće ljudi prosvjedovalo je diljem Španjolske protiv radikalno desne stranke Vox koja je krajem prošle godine osvojila 12 zastupničkih mjesta na regionalnim izborima uAndaluziji.

Marširajući pod sloganom “Nećemo unazaditi ravnopravnost”, prosvjednici su izašli na ulice u Sevilli, Madridu, Barceloni, Santiagu de Composteli i Malagi, uzvikujući “To nisu smrti, to su ubojstva”, referirajući se pritom na žrtve rodno utemeljenog nasilja. Prošle godine, 47 žena ubili su njihovi sadašnji ili bivši partneri.

U organizaciji prosvjeda sudjelovalo je više od 140 feminističkih i drugih organizacija, a ukupno stotinjak općina održalo je neki oblik prosvjeda protiv stranke Vox, koja se protivi pravu na pobačaj i želi srušiti zakon o rodno utemeljenom nasilju jer navodno “kriminalizira” muškarce.

U zamjenu za Voxovu potporu novoj konzervativnoj vladi, Narodna partija (PP) i Ciudadanos obećale su izmijeniti spomenuti zakon i uspostaviti odjel za obiteljska pitanja koji će se baviti pronatalitetnim politikama i pobačajem. El Pais


Povezano