Objavljeno

Razlika između flerta i seksualnog zlostavljanja

Čini se da još uvijek dolazi do zabune kada je riječ o razlici između bezazlenog flerta i prelaženju te granice kada ono postaje seksualno zlostavljanje.

Ono što feministkinje pokušavaju naglasiti jest činjenica da se nijedna žena ne bi trebala bojati prolaziti ulicom, ne bi trebala biti suočena s povicima iz automobila i zviždanjem, te ostalim oblicima svođenja ženskog tijela na objekt u javnom prostoru.

Zapravo, granica između ovih dvaju oblika ponašanja prilično je jasna, a oni koji još uvijek imaju nedoumice trebali bi se zapitati nekoliko jednostavnih pitanja: da li moj pristup može uznemiriti sugovornika/icu, da li kontekst situacije (poput razgovora za posao) u startu isključuje bilo kakve seksualne konotacije, da li je sugovornik/ica već dala do znanja da ju ne zanima daljnja komunikacija sa mnom, i sl. Ukoliko je na jedno od navedenih pitanja odgovor potvrdan, vrijeme je za preispitivanje vlastitih nazora o tome što je prihvatljivo ponašanje, a što ne.

Everyday Sexism Project jedan je od svijetlih primjera borbe protiv seksualnog uznemiravanja kojemu je diljem svijeta dana velika podrška, na direktnim primjerima pobliže pojašnjava razliku između komplimenta i maltretiranja.

Frustrirajuća atmosfera koju je stvorilo naše društvo u kojemu velik broj žena doživljava seksualno uznemiravanje, uz neprekidna upozorenja da su same za to krive jer izazivaju izgledom ili flertovanjem, zaboravlja kako su jedini krivci za navedeno upravo zlostavljači, a ne feministkinje koje upozoravaju na štetu koje navedeno ponašanje može proizvesti. TheGuardian


Povezano