Objavljeno

Španjolska: Navucite zastore kako ne biste bile silovane

Navedeni savjet samo je jedan od predloženih mjera španjolskog Ministarstva unutarnjih poslova u prevenciji silovanja. ‘Retrogradno’, ‘nepodnošljivo’, ‘uvredljivo’, odjeknulo je španjolskim društvenim mrežama.

Na listi konzervativnog ministra Jorgea Fernándeza stoji i ‘nosite sa sobom zviždaljku’, ‘ne upisujte puno ime na poštanski sandučić’, ‘ostavite upaljena svijetla u nekoliko prostorija kako ne biste ostavile dojam da ste same u kući’, te ‘ne ulazite u lift ako je u njemu nepoznata osoba’.

“To je oblik zastrašivanja, koji prebacuje krivnju na žene” izjavila je, Carmen Montón, zastupnica ravnopravnosti spolova unutar Socijalističke stranke, dok je bivša političarka Soleded Murillo komentirala listu vladajuće stranke riječima: “Nema ništa opasnije od nesposobne vlade“.

Mjere ministarstva, objavljene su nakon uhićenja petorice mladića osumnjičenih za silovanje mlade žene u Malagi. Francisco de la Torre, gradonačelnik Malage, također je kritiziran zbog umanjivanja kaznenih djela izjavama poput: “svake se godine u Španjolskoj dogodi više od tisuću silovanja” i “nemojmo ostavljati dojam da je Malaga nesiguran grad”.

Kritike su ovoga puta imale učinka, pa iz Ministarstva unutarnjih poslova stiže i vijest da će ove preporuke biti razmotrene i revidirane. [J.J.] TheLocal


Povezano