Objavljeno

Španjolska: Nadbiskup okrivio “neposlušne žene” za nasilje u obitelji

Nadbiskup Toleda Braulio Rodriguez pokrenuo je niz polemika nakon što je pred svojim vjernicima/ama u crkvi izjavio da je nasilje u obitelji posljedica neposlušnosti žena zahtjevima muškaraca.

Nadbiskup je tijekom svoje kongregacije govoreći o obiteljskom nasilju izjavio kako bi žene mogle izbjeći fizičko nasilje kada bi radile ono što im je rečeno. Prema njegovim riječima u većini slučajeva do nasilja dolazi jer partner ženu ‘ne prihvaća’ odnosno odbacuje ju jer ne prihvaćaj njegove zahtjeve. Svoje obraćanje nastavio je prebacivanjem krivnje u mnogim slučajevima obiteljskog nasilja na žene.

Često macho reakcija muškarca dolazi kada ona zatraži rastavu…”, rekao je nadbiskup, kritizirajući nadalje i brze rastave brakova, kao i vladu koja ih  je omogućila.

Mnoge Španjolke na društvenim mrežama na njegove su izjave reagirale komentarima na društvenim mrežama, nazivajući nadbiskupa i ostale pripadnike klera pogrdnim imenima.

Neki od komentara glasili su: “Nadbiskup Toleda je povezao nasilje u obitelji s parovima koji nisu u ‘pravom braku’. To govori čovjek koji je u celibatu i vjeruje u duhove” , ili:  “Trebalo bi ga zatvoriti radi poticanja nasilja. Ovaj idiot bi trebao zadržati svoje srednjovjekovne poglede za sebe” .

Podaci o obiteljskom nasilju u Španjolskoj ukazuju da su smrti 56 žena u 2015. godini rezultat obiteljskog nasilja, a od 2007. godinešpanjolski sudovi su obradili više od milijun slučajeva, u kojima je do sada bilo osuđeno oko 148,000 muškaraca. [K.J.] TheLocal


Povezano