Objavljeno

Španjolska novim zakonima proširila seksualna i reproduktivna prava

Španjolska ministrica za ravnopravnost Irene Montero (Podemos)

Prošlog tjedna španjolski parlament je izglasao je nekoliko novih zakona kojima je namjera poboljšati položaj žena i tranrodnih osoba u ovoj zemlji. Za to je osobito zaslužna Irene Montero, španjolska ministrica za ravnopravnost te članica lijeve koalicije.

Sada djevojke od 16. godine mogu napraviti pobačaj bez pristanka roditelja, a prošireno je i javno financiranje kontracepcije, kao i potpora razvoju muške hormonske kontracepcije. U Španjolskoj se čak 80% pobačaja obavlja u privatnim klinikama budući da brojni liječnici u bolnicama odbijaju pružiti zdravstvenu uslugu prekida trudnoće. Stoga novi zakon eksplicitno navodi da žena ima pravo na pobačaj u državnoj zdravstvenoj ustanovi, a liječnici koji odbijaju vršiti pobačaje morat će pismeno zabilježiti svoj priziv savjesti.

Također, Španjolska je prva u Europi uvela mogućnost plaćenog dopusta za osobe koje pate od bolnih mjesečnica te će one moći raditi skraćeno ili uzeti dopust u trajanju od tri dana (maksimalno pet uz lijelničku potvrdu) ako ih bol sprječava u radu.

Transrodne osobe u Španjolskoj, koje su dosad za promjenu oznake spola u dokumentima morale imati dijagnozu rodne disforije i primati hormonsku terapiju minimalno dvije godine (za maloljetne osobe taj proces je bio još složeniji), sada mogu puno jednostavnije, putem službene izjave, promjeniti svoj spol u dokumentima, i to od 16. godine.

Osim toga, novi zakon zabranjuje tzv. “konverzivnu terapiju” te navodi neke smjernice za uključivanje transrodnih osoba na tržište rada, u obrazovanje i stanovanje. El Pais


Povezano