Objavljeno

Snimljen dokumentarac o Feminističkoj karavani

Prije dvije godine Zagreb je posjetila Feministička karavana. Tako je naime nazvana europska turneja međunarodne organizacije World March of Women, kojoj je cilj bio ukazati na izazove koje žene doživljavaju u današnjem društvu. Kanadska redateljica Myriam Fougère o Karavani je snimila dokumentarni film ‘Feminista’, a ako pogledate trailer čut ćete i glazbu odličnih U pol’ 9 kod Sabe.

Fougère se 2015. godine pridružila skupini mladih aktivistkinja koje su putovale od Turske do Portugala, odlučna da zabilježi kako posvećena skupina aktivistkinja prelazi bezbroj milja kako bi svoje snage sjedinila s drugim ženama.

„Feministička karavana putovala je od Turske i Kurdskih teritorija prema Lisabonu u Portugalu. Pridružila sam im se u Sofiji u Bugarskoj, odakle smo išle u Kosovo, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Srbiju, gdje se u Beogradu održavao prvi lezbijski marš, ostavila sam ih u Beču. Četiri mjeseca kasnije ponovno sam im se pridružila u Italiji, odakle smo nastavile prema Francuskoj, Španjolskoj i Portugalu“, kaže redateljica.

Film prikazuje borbu protiv opresije, sudjelovanje Karavane u lokalnim političkim okupljanjima, njihovu podršku lokalnim feminističkim aktivistkinjama, odnosno izgradnju mreže potpore i solidarnosti. ‘Feminista’ donosi rijedak pogled na, diljem svijeta itekako živ, feministički pokret.

Podsjećamo da je Feministička karavana 24. travnja 2015. u Zagrebu održala prosvjednu akciju kako bi podsjetila na tragediju koja je zadesila tekstilne radnice tvornice Rana Plaza u Bangladešu, ali i na borbe koje prolaze tekstilne radnice u Hrvatkoj i regiji, poput radnica tvornice Kamensko iz Zagreba i tvornice Dita iz Tuzle. [Ž.V.]


Povezano