Objavljeno

Caravana Feminista: Podjela feminističkog znanja, prakse i iskustva u Zagrebu

Međunarodna organizacija World March of Women u Zagrebu je jučer, 24. travnja, u sklopu europske turneje Caravana Feminista, kojoj je cilj ukazati na izazove koje žene dan danas doživljavaju u društvu, održala prosvjed ispred HNK.

U formi interaktivnog kazališta, prosvjedna je akcija podsjetila na tragediju koja je zadesila tekstilne radnice tvornice Rana Plaza u Bangladešu prije dvije godine, u kojoj je poginulo preko 1,100 osoba, uglavnom žena, a 2,500 ih je ozlijeđeno. K tome, aktivistkinje su podsjetile na borbe koje tekstilne radnice prolaze u Hrvatskoj i regiji, podsjećajući na teške i bezizlazne situacije kroz koje su prolazile nekadašnje zaposlenice zagrebačke tvornice odjeće Kamensko i tuzlanske tvornice deterždenta Dite.

Osim u Hrvatskoj, istaknuto je na prosvjedu, akcije su se jučer održavale diljem svijeta u znak potpore tekstilnim radnicama koje u teškim uvjetima zarađuju za život u Bangladešu, Keniji, Meksiku, Čileu… Tijekom dana održavane su akcije, predavanja i prosvjedi na stotinama lokacija: od Pakistana, Nepala, Tunisa i Turske do SAD-a, Švicarske ili pak Kanade s zajedničkom porukom – “Nećemo biti robinje kapitalizmu”.

Niz akcija pod platformom World March of Women povezao je tako žene diljem svijeta. Između ostalih, Caravana Feminista produkt je upravo tog saveza koji povezuje niz organizacija iz različitih zemalja.

Od Kurdistana do Portugala u šest mjeseci

Kako nam je objasnila Clara Carbunar, koordinatorica ove aktivističke turneje, ideja za karavanom nastala je 2013. godine, a sami proces pripreme trajao je posljednjih godinu i pol. Caravanu Feminista čini skupina žena koje putuju Europom, od istočnih zemalja prema zapadu, komunicirajući pritom i dogovarajući sastanke s lokalnim organizacijama u svrhu koordinacije specifičnih akcija. Feministička karavana zapravo je poveznica između različitih događaja.

“Ideja je projekta osnažiti lokalne feminističke inicijative kako bi se poboljšali životni uvjeti žena i ojačale njihove individualne borbe. Žene se bore diljem svijeta, a njihove borbe često nisu prepoznate. Ovim projektom dajemo podršku tim borbama. Također, želimo bolje upoznati što kao žene radimo u različitim zemljama, razmijeniti iskustva i učiti jedne od drugih”, objašnjava Carbunar.

Karavana je krenula iz Turskog Kurdistana gdje je dala svoju podršku emancipaciji kurdskih žena. U Poljskoj, primjerice, u kolovozu organiziraju feministički kamp s radionicama i tribinama koji će trajati tjedan dana; dok je finalna postaja Portugal 17. listopada kada se obilježava Svjetski dan borbe protiv siromaštva.  

“Prvi dan karavane u Kurdistanu bio je jako snažan i intenzivan. Bilo je lijepo vidjeti kako se mlade žene tamo organiziraju da se individualno i kolektivno suprotstave seksizmu i nasilju. Dirljivo je bilo i Bugarskoj. Nije se radilo o velikom prosvjedu, ali smo se svejedno jako povezale sa ženama tamo. U Bukureštu smo se našle s pripadnicama romske zajednice koje su nam povjerile svoja iskustva seksizma i rasizma unutar i van vlastite zajednice. Prošli vikend sudjelovale smo u Lezbijskom maršu u Beogradu kojeg je organizirala lezbijsko-feministička zajednica. Stvorile su prekrasnu atmosferu a sudjelovale su žene iz čitave regije. Marš je bio top emotivni trenutak, posebno ako se uzme u obzir da su Prideovi u Srbiji napadani”, prepričava Carbunar.

Kolektivna borba za bolje društvo

Deindustrijalizacija, zatvaranje tvornica i otpuštanje radnica, ekonomska kriza i manjak radnih mjesta za žene, posvuda prisutan fašizam i retradicionalizacija društva, pravo na abortus koje se napada diljem Europe: bilo novim zakonima ili privatizacijom ustanova, hiperseksualizacija žena, industrija seksa i ljepote potpuno integrirana u kapitalistički sustav samo su neki od problema koje Caravana Feminista ističe kao goruće u Europi i šire.

Generalnog rješenja za njih, međutim, nema. Kako nam je istaknula sugovornica, jako je važno povezivati se i djelovati na lokalnim razinama a to je ujedno i svrha Caravane: podijeliti znanje i dati podršku jedne drugima.

Caravana Feminista u Zagrebu će se susresti s predstavnicama nekih inicijativa te organizirati radionicu na kojoj će razgovarati kako opresija djeluje na žene, podijeliti iskustva i vidjeti koja mogu biti potencijalna rješenja. Ukratko, doći će do razmjene konkretne prakse, a važnost toga ističe i Carbunar.

“Caravana Feminista je projekt zajednice. Tu su žene iz Kanade, Grčke, Srbije, … nismo iz iste države, istog obrazovanja ili čak iz iste klase. Ovo je naš način obračunavanja s patrijarhatom koji nam govori da se moramo udati, imati djecu i zarađivati za dobar auto. Ne želimo dobar auto, ovaj stari koji vozi je sasvim dovoljan. Želimo biti u pokretu. Kupujemo lokalno proizvedenu hranu, izbjegavamo trgovačke lance i kontrolirano distribuiranu hranu. A nadamo se da ćemo ovim projektom inspirirati i druge.“

“Vjerujte u kolektivnu borbu. Svaka kolektivna akcija, svaki korak je bitan. Bilježite ono što radite. Često na putovanju vidimo podijeljene kolektive i zajednice, a nalazimo se u krucijalnom društvenom trenutku. Možemo naći zajedničke vrijednosti: emancipacija i sloboda su dovoljna motivacija da nas ujedine. Moramo nadići svoje konflikte i razlike, ostati u kontaktu, i djelovati u svojim zajednicama”, zaključila je između ostalog Carbunar.

Iako je akcija pred HNK privukla neznatnu pozornost i interes javnosti (pa tako i one aktivističke), prisutni su svjedočili jednom jedinstvenom prikazu borbe za ravnopravnost. Iako interes građanki i građana varira od grada do grada, prava vrijednost Caravane Feminista leži upravo u zajedništvu, razmjeni iskustava, međusobnoj podršci i edukaciji. 

Napredak Caravane Feminista možete pratiti putem Facebook pagea. Zainteresirane/i se Caravani mogu pridružiti još u utorak, 28. travnja, u 18h u Mediki (Pierottijeva 11, Zagreb), gdje će se održati radionica Theatre of Oppressed (link na event).

Radionica će trajati 3 do 4 sata, a zainteresirane/i se mole da dođu nešto prije 18 sati, jer se nakon početka radionici više neće biti moguće priključiti.

 

Piše: Marino Čajdo

Tekst je objavljen je u sklopu temata ‘Rodna prizma za ravnopravnije društvo’ koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.


Povezano