Objavljeno

Slatko nasilje: Intervju sa Sanjom Iveković

Slatko naslije naziv je izložbe Sanje Iveković koja se do 26. ožujka može pogledati u njujorškoj MOMA-i, a koja je ime dobila po najstarijem izloženom radu iz 1974. godine. Detalje o izloženim radovima možete naći na web stranicama izložbe, a slijedi par citata iz nedavnog intervjua koji je Iveković dala za Jutarnji list.

“Moja je odluka da izlažem ne samo na ulici, u javnim prostorima (što još radim) nego i u muzejima, što dokazuje da ne zazirem a priori od pokazivanja u institucijama, one su dio sistema i mislim da se kritika tog art sistema može i mora voditi i ‘iznutra’.”

“Svakog si dana postavljam to pitanje: Koja strategija kritičke umjetničke prakse može funkcionirati u današnjem neoliberalnom sistemu koji tako učinkovito apsorbira svaku kritiku? Na umjetnicima je da nađu odgovor. Uvijek sam nastojala kritički promišljati svoju poziciju i društveni, politički i umjetnički kontekst u kojem radim. Nisam jedina. Već sam spomenula Rašu, ali i ‘naši’ Goran Trbuljak, Mladen Stilinović, grupa šestorice autora (spominjem samo one koji su mi bliski prijatelji i one s kojima sam surađivala) u svojim su radovima ‘kršili pravila’, a to nastoje činiti i danas, dakako, svaki na svoj način. Drago mi je da je tu našu svijetlu tradiciju kritičke prakse nastavila i mlađa generacija umjetnika i umjetnica. Mislim da je jako važno revalozirati to naslijeđe, a to najbolje čine kustosi i kustosice koji su aktivni na našoj nezavisnoj umjetničkoj sceni. Njihov je rad do sada imao slabu podršku vladajućih struktura. Nadam se da će se to mijenjati nabolje. Nova ministrica kulture to je već najavila. Držim joj fige.”

Više na Jutarnji.hr: Sanja Iveković: Bila sam feministica i u socijalizmu dok su ženske partijske organizacije tvrdile da su muškarci i žene u Jugoslaviji ravnopravni


Povezano