Objavljeno

Beskompromisne feminističke umjetnice u NY-u

Ridykeulous, The Advantages of Being a Lesbian Artist

Od kultnih izložbi Loše djevojke u njujorškom New Museumu i Loše djevojke na zapadu u Galeriji Wright Sveučilišta u Kaliforniji u Los Angelesu prošlo je 20 godina, a nova izložba Kćer loših djevojaka pokazuje da djevojke nisu posustale.

Godine 1994. predstavljena su djela mladih i perspektivnih feminističkih autorica, od Carrie Mae Weems do Margaret Curtis , koje su na sebi specifičan način ukazivale na sveopći loš ukus i nedostatak ženske perspektive, te predstavljale ono što je značilo biti feministkinjom.

Biti lošom djevojkom, značilo je rušiti državu, dokinuti patrijarhat i voljeti se otvoreno, biti drugačijom, komentirala je Cheryl Dunye povodom tadašnje izložbe u New Yorku.

Izložba Kćer loših djevojaka u Galeriji Klaus von Nichtssagend u New Yorku, nastavlja tamo gdje su one stale, te dokazuje da loše djevojke i dalje dominiraju umjetničkom scenom.

Sedam feminističkih autorica, Ellen Altfest, Donna Chung, Vaginal Davis, Marina Kappos, Alice Mackler, Jessica Rath, Ridykeulous, svježa su, ali jednako žestoka skupina umjetnica koje i dalje propituju pitanja aktualna 1994. godine kada je „feministička ljutnja bila usmjerena na oštro izrugivanje sustava ugnjetavanja“, kaže Marcia Tanner, organizatorica izložbe Loše djevojke na zapadu.

Drugim riječima, izložba Kćer loših djevojaka okuplja trenutno najhumorističnije, najvulgarnije i najbeskompromisnije feminističke autorice na sceni. Pogledajte neke od radova s izložbe!

Alice Mackler, untitled

Jessica Rath, Tease

Alice Mackler, untitled

Marina Kappos, 144 Peep Show

Donna Chung, untitled (Weaving)

Vaginal Davis, Untitled (Hag)

Ellen Altfest, Untitled (Blue Jean Shirts)


Povezano