Objavljeno

Yayoi Kusama proglašena najpopularnijom umjetnicom

Prema godišnjem izvješću časopisa The Art Newspaper, najposjećenije izložbe prošle godine bile su izložbe  86-godišnje japanske umjetnice Yayoi Kusama, koja je nadmašila i medijske zvijezde, umjetnike poput Jeffa Koonsa ili Damiena Hirsta.

Kusama, čiji su zaštitni znak točkaste skulpture i prostorne instalacije s ogledalima, retrospektivnom izložbom Infinite Obsession, koja je obišla Središnju i Južnu Ameriku, u muzeje je primamila više od dva milijuna posjetitelja, oko 9,000 po danu.

„Kusama je naša jedina umjetnica koja prodaje na svakom kontinentu. Ona je vrlo rijedak slučaj, jer istovremeno ima svojevrstan kredibilitet unutar svijeta umjetnosti, ali isto tako i široku popularnost“, izjavio je Gelnn Sott Wright, ravnatelj galerije Victoria Miro za The Independent.

Status poznate umjetnice, Kusama je stekla šezdesetih godina prošlog stoljeća, izražavajući se u različitim medijima poput slikarstva, kolaža, skulpture i instalacijama, a tematski se okrećući prema psihodeličnim bojama, ponavljanjima i uzorcima. Svojim djelima nalazila se uz bok Andyju Warholu i Claesu Oldenburgu, odnosno smatra se pretečom pop arta, minimalizma i feminističke umjetnosti.

O popularnosti umjetnice, koja danas svojevoljno živi u psihijatrijskoj bolnici, govori i izložba Infinity rooms  iz 2013. u New Yorku, kada su posjetitelji čekali po šest sati da bi proveli 45 sekundi u jednoj od njezinih soba, kreiranih od svjetla i ogledala.  [M.P.]


Povezano