Objavljeno

Školski program u Ruandi obrazuje dječake feministe

Program Safe School for Girls održava se u školama diljem Ruande nakon službene nastave kao dodatni program obrazovanja i dosad je proveden u 174 škole u cijeloj zemlji.

Svakog radnog dana dječaci i djevojčice zasebno uče kako poboljšati živote žena i djevojčica. Dok djevojke uče o poduzetništvu kako bi postigle financijsku neovisnost i o reproduktivnom zdravlju kako bi mogle kontrolirati veličinu svojih obitelji, dječaci u susjednoj učionici uče kako prijaviti zlostavljanje i kako poštivati ​​djevojke i žene.

“Ako slučajno vidimo takvo nasilje, prijavljujemo ga i brinemo o tome da se počinjeno nasilje osudi,” kaže osamnaestogodišnji Rini Mutijima. “Djevojkama koje su preživjele nasilje pružamo podršku i pomažemo da se vrate u društvo”.

Humanitarna organanizacija Care International, koja provodi ovaj program u partnerstvu s lokalnim neprofitnim organizacijama, vjeruje da bi ovakvo obrazovanje moglo omogućiti pomake u rješavanju problema obiteljskog nasilja i rodne neravnopravnosti.

Ruanda ima brutalno naslijeđe nasilja nad ženama. Procjenjuje se da je tijekom genocida 1994. godine silovano 500,000 žena. Ova malena istočnoafrička država, unatoč krvavoj povijesti, uložila je velike napore kako bi postala paradigma afričkog feminizma. S više od 60% zastupnica u parlamentu, Ruanda danas ima najveći udio žena u nacionalnoj vlasti.

Programom Safe School for Girls nastoji se doprinijeti postizanju rodne ravnopravnosti u svakodnevnom životu ruandskih žena. Svaki dan obrađuju se različite teme; primjerice, dječaci se jedan dan educiraju o menstruaciji, a drugi o tome kako spriječiti ekonomsko nasilje nad ženama. Cilj programa je zaustaviti nasilje prije nego što ono uopće počne, a polaznike i polaznice uči uvidjeti čitav opseg problema i da djevojke zaslužuju voditi živote koje uključuju obrazovanje i slobodu od svih oblika nasilja.

Odgajitelji ne zaobilaze ni teme vezane uz povijest Ruande, usredotočujući se na aktualne izazove s kojima se suočavaju djevojke i žene.

“Učimo povijest”, kaže Patience Manzi, 16-godišnji dječak. “Učimo ove stvari kako bismo znali prošlost, što nam pomaže da spriječimo druge da zlostavljaju svoje žene”. Shoffy Manishimure, također 16-godišnjak, dodao je: “Najbolja stvar koju sam naučio je kako zaštititi svoju sestru. Moja je odgovornost kao dječaka da zaštitim svoju sestru.”

Jedna od ključnih točaka ovog obrazovnog programa je iskoristiti moć mladih muškaraca da utječu na roditelje na način na koji mlade žene rijetko mogu. “Postoje djevojke koje su spriječene ići u školu u školu”, kaže 17-godišnji Robert Rwibutso. “I moja je odgovornost savjetovati roditelje da njihova kćer ima jednaka prava kao i njen brat. Ako se njezin brat obrazuje, tada se i ona mora obrazovati.”

Od 2015. godine u ovim programima u Ruandi sudjelovalo je više od 47.000 adolescentica i više od 19.000 dječaka.

Izvor: BBC News

Prevela i prilagodila: Lana Bobić


Povezano