Objavljeno

Novi napad na reproduktivna prava žena u Hrvatskoj

Zaklada CitizenGO pokrenula je peticiju za povlačenje tablete ellaOne iz bezreceptne prodaje. Navode naime kako u direktivi Europske komisije ne stoji da članice EU tabletu za dan poslije moraju pustiti u direktnu prodaju, zbog čega od ministra Varge traže da istu odluku povuče.

CitizenGO je osnovan u Španjolskoj, no djeluje u nizu drugih zemalja, pa tako i u Hrvatskoj, a iako navode da im je cilj osigurati da vlasti poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca, njihove definicije ovih pojmova jako su upitne.

Navode kako djeluju iz kršćanske perspektive, a pokretali su između ostalog kampanje protiv istospolnih brakova u SAD-u te pozivali na odbacivanje ‘ideološkog’ Izvješća o radu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.

Cilj peticije, koja pogrešno navodi da je tableta ellaOne abortivni pripravak, jest sakupiti 5.000 potpisa, a do sada je prikupljeno njih 3.678.

Podsjećamo, ovo je već druga inicijativa kojom se pokušava smanjiti dostupnost ovog hitnog kontraceptiva, nakon uvođenja posebnog protokola pri nabavi pilule na inicijativu Hrvatskog katoličkog liječničkog društva.


Povezano