Objavljeno

Novi prijedlog teksaškog zakona muškarcima zabranjuje masturbaciju

U Texasu je predložen novi zakon koji zabranjuje mušku masturbaciju, a svaki prekršitelj ovog zakona državi bi bio obvezan platiti 100 dolara.

Ovaj zakon je pod nazivom ‘Man’s Right To Know Act’ (‘Muško pravo na poznavanje zakona’) prošlog tjedna predložila demokratkinja Jessica Farrer. Osim što poziva na stroža pravila o muškoj masturbaciji, zakon bi zabranio i ‘medicinski nepotrebne digitalne rektalne preglede’ te obavezne periode čekanja za postupke vazektomije i liječničkih recepata za Viagru.

Prijedlog zakona satirični je pokušaj ukazivanja na činjenicu da se žene u američkom zdravstvenom sustavu tretira drugačije od muškaraca.

“Mnogo je ljudi kojima je ovaj prijedlog zakona zabavan,” izjavila je Farrer za Mysanantonio. “Ono što nije zabavno su teksaški zakoni s kojima se žene suočavaju svaki dan, a koji su postavljeni od strane zakonodavaca koji su im na taj način otežali pristup zdravstvenoj zaštiti.”

Zakon pažljivo kopira diskurs koji je korišten u teksaškim anti-choice zakonima, kategorizirajući svaku ejakulaciju izvan vagine kao ‘djelo protiv nerođenog djeteta’ i neuspješni pokušaj da se ‘očuva svetost života’. Muškarcima bi, kako predlaže zakon, masturbacija bila omogućena isključivo u državnoj klinici ili zdravstvenoj ustanovi. “Masturbacijske ejakulacije nastale u zdravstvenim ili medicinskim ustanovama bit će pohranjene u svrhu začeća sadašnje ili buduće supruge,” stoji u prijedlogu zakona.

Novi bi zakon doktorima i doktoricama omogućio da ulože prigovor savjesti u slučajevima kada muškarci zatraže vazektomiju ili recept za Viagru.

‘Medicinski nepotrebni digitalni rektalni pregledi’ koji su spomenuti u zakonu, odnose se na stroga državna pravila o ultrazvučnim pregledima. Naime, žene koje u Texasu traže pobačaj, prethodno trebaju obaviti dva neopravdana i vrlo invazivna ultrazvučna pregleda. Farrer naglašava kako ti pregledi nemaju ‘nikakve veze’ sa zdravstvom, već je riječ o pokušaju da se ženama nabije osjećaj krivnje zbog kojega bi mogle promijeniti mišljenje.

Trenutno je u Texasu na vlasti republikanska većina, a kao rezultat toga, u toj su državi doneseni neki od najstrožih zakona protiv pobačaja u čitavom SAD-u. U studenom 2016. godine, Texas je doživio žestoke kritike nakon što je izglasan zakon koji zdravstvene ustanove obvezuje da pokapaju ili kremiraju abortirane fetuse. Da stvar bude gora, jedna teksaška stranka zalaže se za potpuno ukidanje pobačaja. Zakon je trenutno u fazi razmatranja, a osim što bi, ako prođe, ženama onemogućio pristup pobačaju čak i u slučajevima silovanja ili incesta, one koje se na pobačaj ipak odluče teretio bi za ubojstvo.

“Ako država namjerava zadirati u zdravstvenu zaštitu žena, trebala bi se ugledati na najbolje doktorske prakse, a ne se voditi lažnom znanošću, političkim agendama i glasovima republikanskih stranaka.” kazala je Farrer. [E.H.] Dazeddigital


Povezano