Objavljeno

Sažetak s 5. Women in the World Summita

Peti Women in the World summit održan je od 3. do 5. travnja u Lincoln centru u New Yorku. Tijekom tri dana održano je mnoštvo radionica i predavanja s rasponom tema od ratnih zona do statusa žena u društvu i ideala ljepote.

Na samom otvaranju skupa bivša Američka državna tajnica Hillary Clinton i direktorica Međunarodnog Monetarnog Fonda Christine Lagarde, razgovarale su kolumnistom New York Timesa Thomasom Friedmanom i oduševile publiku svojim razmišljanjima o dvostrukim standardima, seksizmu i stanju ženskih prava u svijetu.

 “Još uvijek postoje strašne situacije. Još uvijek postoje djevojčice koje po rođene nisu nigdje registrirane, smatra ih se toliko sporednima. Još uvijek postoji nejednakost, posebno u Aziji, gdje ju zbog svojih velikih populacija potenciraju Kina i Indija. Postoji jasan populacijski jaz u broju dječaka i djevojčica. Djevojčice se još uvijek zadnje hrane, nemaju pristup zdravstvenoj zaštiti, niti srednjoškolskom obrazovanju, prisiljene su raditi i udati se u vrlo mladoj dobi. Svjesni smo očitih diskriminatornih zakona, pravilnika i praksi s kojima se moramo suočiti. Ali postoje i suptilnije prepreke.“

Borba za ravnopravnost žena u prvom je redu moralna, ali i politička i ekonomska, jer se polovicu populacije odvraća od ekonomskih aktivnosti, što na kraju šteti svima. Tamo gdje je ostvarena veća ravnopravnost, manje je nestabilnosti i sukoba, a demokracija je jača, kao i Vlada, zaključila je Clinton.

Drugog dana skupa poznati komičar i voditelj The Daily Showa Jon Stewart razgovarao je arapskim aktivistkinjama o ulozi žena nakon “arapskog proljeća”, majka terorista osuđenog u Engleskoj, Vicky Ibrahim, ispričala je kako se osjećala kada je saznala da joj je sin optužen zbog terorizma, a Ruanđanka Eugenie Mukeshimana je opisala kako je bilo skrivati se ispod kreveta s 23 godine, u osmom mjesecu trudnoće, kada je počeo genocid u njezinoj zemlji.

Članice grupe Pussy Riot pričale su o svom boravku u zatvoru i daljnjim planovima, bivši američki predsjednik Jimmy Carter rekao je da će posvetiti ostatak svog života ženskim pitanjima, posebice trgovini seksualnim robljem, a održane su i tribine posvećene rastućem broju slučajeva seksualnog zlostavljanja na američkim sveučilišnim kampusima i u američkoj vojsci.

Trećeg dana održane su tribine u kojima su istaknute zasluge Tawande Jones i Sally Hazelgrove koje rade s ugroženom mladeži u siromašnim četvrtima, redatelj Roger Ross Williams i LGBT aktivistkinje iz Ugande i Nigerije govorili su o kažnjavanju homoseksualnosti smrtnom kaznom u tim zemljama, a publika je čula i priču mladih aktivista iz Pakistana koji pokušavaju zaustaviti ubojstva iz časti i nasilje nad ženama u svojoj zemlji.

Održano je i više tribina koje su se bavile percepcijom ljepote, uključujući i kako hiperseksualizacija žena u pop kulturi djeluje na mlade djevojke. [V.U.]


Povezano