Objavljeno

Pussy Riot prekinule finale svjetskog prvenstva

Članice ruskog kolektiva Pussy Riot preuzele su odgovornost za invaziju na terenu koja je nakratko prekinula jučerašnje finale svjetskog prvenstva u nogometu koje se održalo u Moskvi.

Kolektiv koji je poznat po protestima protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina, objavio je na društvenim mrežama da stoji iza incidenta tijekom kojeg je četvero osoba obučenih u staromodne policijske uniforme istrčalo na teren tijekom utakmice koju su igrale Hrvatska i Francuska.

Incident koji se zbio u 52. minuti utakmice nakratko je zaustavio igru prije no što su zaštitari uspjeli savladati četiri osobe koje su istrčale na teren. Hrvatski branič Dejan Lovren nakratko se fizički obračunao s jednim od prosvjednika, pomažući zaštitaru da ga savlada. 

Prije no što su je uspjeli zaustaviti i ukloniti s terena, jedna je prosvjednica uspjela dotrčati do centra terena i ‘dati pet’ francuskom napadaču Kylianu Mbappéu.

„Pozdrav svima sa stadiona Lužnjiki, ovdje je izvrsno,“ kazale su članice kolektiva na Twitteru i zatim objavile izjavu kojom traže oslobađanje političkih zatvorenika i stopiranje ‘ilegalnih uhićenja’ prosvjednika/ca te zatražile da se u Rusiji ‘dozvoli politička konkurencija’.

U izjavi su se također osvrnule na slučaj Olega Sentsova, jednog od vodećih protivnika ruskog pripajanja ukrajinskog Krima, koji je 2015. godine osuđen na 20 godina zatvora zbog zavjere kojom je želio počiniti terorističke radnje. Sentsov je porekao optužbe te od sredine svibnja štrajka glađu.

Ruski punk rock band Pussy Riot stekao je svjetsku slavu 2012. godine, nakon što su njegove članice održale nekoliko prosvjeda kojima su kritizirale ruskog predsjednika Vladimira Putina, a zbog kojih su dvije članice kolektiva provele gotovo dvije godine u zatvoru.

Putin je sinoćnju utakmicu promatrao s tribina u društvu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i predsjednika FIFA-e, Giannija Infantina. Prosvjed je nakratko prikazan na međunarodnim televizijskim emisijama, iako je politika FIFA-e da se takvi incidenti ne prikazuju na prijenosima. [E.H.] Telegraph…

Povezano